La participació cau als barris més independentistes i creix als menys independentistes

Allà on ERC, Junts i la CUP van obtenir millor resultat el 2021, la participació ha retrocedit gairebé un 8%

11 de maig del 2024
Actualitzat el 12 de maig a les 19:28h
Segueix les dades de participació, segons tipus de barris i municipis.
Segueix les dades de participació, segons tipus de barris i municipis.

La participació ha crescut als barris on l'independentisme va obtenir pitjors resultats, fa tres anys i, en canvi, ha caigut allà on va assolir els millors registres. Segons el segon avançament de les 18h, a les seccions censals on l'independentisme va quedar per sota del 30%, ha augmentat la participació un 7,6%, de mediana. I allà on el suport a ERC, Junts i la CUP va ser superior, fa tres anys, la participació ha caigut. Fins al punt que, als barris on van sumar més del 70% dels vots, ha retrocedit un 7,7%, de mediana.

Les dades d'avançaments de participació, a les 13h i les 18h, no només serveixen per calibrar si l'abstenció puja o baixa, en termes globals. Des de Nació, ja fa diverses convocatòries electorals que es compara si l'evolució és diferencial als municipis que, en les anteriors eleccions, van votar més o menys a forces independentistes. Això permet calibrar el grau de mobilització de cada bloc i preveure com evolucionarà l'escrutini. Aquest cop, es va més enllà i es compara la participació en funció de deu variables més, tal com podeu consultar tot seguit, tant pel que fa a variació respecte del 2021 com a percentatge de vot aquest 2024. També podeu buscar totes les dades per municipis, sobre el mapa.

 

 

 

Així s'ha fet aquesta peça

Els municipis i seccions censals s'han agrupat, per a cada variable, en sis categories, amb la mateixa quantitat d'unitats a cadascuna. No s'han ponderat les dades en funció de la mida, així que cada categoria inclou el mateix nombre de municipis o seccions censals, però no de població. Així mateix, es mostra la mediana del percentatge de participació (o la seva variació) de cada categoria i no la mitjana, ja que aquesta segona xifra és més sensible als valors extrems i, per tant, podria no mostrar de forma acurada la tendència global dels territoris similars, en cadascuna de les variables.

Les dades de lloc de naixement de la població, d'aturats, d'universitaris i de pisos de lloguer s'han extret de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i les de mida, edat mitjana i renda s'han obtingut de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).