«Per seguir guanyant a Europa»: Junts reivindica la feina de l'exili de cara al 9-J

En una campanya que recorrerà Flandes, Suïssa, Eslovènia, Bèlgica i la Catalunya Nord, Comín reivindicarà la tasca dels últims anys amb Puigdemont com a estrella convidada

El cartell electoral de Junts a les europees.
El cartell electoral de Junts a les europees. | Nació
21 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:16h

La campanya de les eleccions europees del 2019 va ser una de les més taquicàrdiques de la història de Junts. Amb traves explícites de la justícia per tal que es presentés Carles Puigdemont i sense pràcticament temps, la formació va obtenir més d'un milió de vots en un context marcat per la repressió, el judici al Tribunal Suprem i la batalla judicial des dels tribunals comunitaris. Cinc anys després, i amb Toni Comín de candidat, el partit continuarà reivindicant la feina feta des de l'exili, tant a nivell polític com a nivell judicial. "Per seguir guanyant a Europa" és el lema escollit per Junts en el marc d'una campanya que dirigeix Aleix Sarri, número tres de la llista, i que tindrà en Puigdemont l'estrella convidada.

La campanya arrencarà a Barcelona i tindrà actes a Leuven, a Flandes, amb l'expresident i Jean Jambon, ministre president de la regió, així com també a Itàlia, Eslovènia i Suïssa. El míting central es farà a Brussel·les, mentre que els quatre previs al 9-J seran a cavall d'Elna i de Banyuls, a la Catalunya Nord. El camí cap a les europees també estarà marcat per l'aprovació de la llei d'amnistia, que hauria de sortir del Congrés dels Diputats el 30 de maig. A banda, les negociacions per la constitució del Parlament i del futur Govern també influiran en la campanya. L'endemà de les europees, de fet, es constituirà la cambra sorgida de les eleccions del 12-M, en les quals Junts va quedar segona per darrere del PSC.

En roda de premsa, Sarri ha indicat que hi ha continuïtat amb la campanya de les catalanes, però també amb la del 2019, quan Comín va sortir escollit eurodiputat. "Per nosaltres era molt important que l'estètica reflectís aquestes línies de continuïtat", ha apuntat el número tres de la llista, que recupera el Lliures per Europea que ja es va exhibir fa cinc anys. També es fa servir l'eslògan "Per defensar Catalunya a Europa", que recorda al "Catalunya necessita fer-se respectar" exhibit el 12-M. "Aquests anys hem tingut moltes victòries", ha apuntat Sarri. Catalunya, ha dit, no té seient a la Comissió Europea, i per tant només pot tenir representació al Parlament comunitari per portar-hi la veu dels catalans.

En les últimes eleccions, Junts va obtenir tres eurodiputats: Puigdemont, Comín i, després del Brexit, Clara Ponsatí. L'exconsellera d'Ensenyament, que ha ocupat la plaça fins al final de la legislatura comunitària, ha posat en marxa el projecte d'Alhora al costat de Jordi Graupera, però en les eleccions del 12-M només van aconseguir 13.695 vots. En els comicis del 2019, l'expresident va aconseguir erigir-se com a líder de l'independentisme, i ara, cinc anys després, està intentant mantenir vives les expectatives de recuperar la presidència de la Generalitat, per bé que necessita un acord amb ERC i, de passada, que el PSC s'abstingui. De moment, els socialistes tanquen del tot la porta.