Podem reclama a Sánchez «anar més lluny que mai» amb el diàleg i reformar la sedició

Asens elogia el gir a l'esquerra del president espanyol però li critica l'augment de la despesa militar i les morts a la tanca de Melilla

Jaume Asens, durant la seva intervenció aquest dimarts al Congrés
Jaume Asens, durant la seva intervenció aquest dimarts al Congrés | Congrés
Oriol March / Bernat Surroca
12 de juliol de 2022, 19:15
Actualitzat: 19:54h
El portaveu d'Unides Podem, Jaume Asens, ha valorat positivament el discurs del president del govern espanyol,Pedro Sánchez, en el debat de política general d'aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Després d'alertar dels riscos d'un govern "distòpic" format per PP i Vox -que ha definit com a "nostàlgics del franquisme"-, Asens ha demanat a Sánchez "anar més lluny que mai" en el diàleg amb Catalunya i abordar la reforma d'un "delicte predemocràtic" com és el de la sedició en la reunió d'aquest divendres amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En aquest sentit, Asens ha demanat a Sánchez i Aragonès "valentia i responsabilitat" en la represa de les relacions. 

Asens ha elogiat el gir discursiu a l'esquerra de Sánchez i ha agraït el gest. "Avui ha mirat a l'esquerra i li agraïm, però quan mira a la dreta les coses es torcen", ha dit el portaveu, que ha reivindicat el govern de PSOE i Podem. "Ens deien que era impossible, però aquest és el camí", ha afirmat. Per parar el govern distòpic de PP i Vox, Asens ha dit a Sánchez que cal enfortir el bloc de la investidura. "Cal anar junts, la majoria de la investidura és el futur, no és un mal menor", ha afirmat. En aquesta línia, ha lamentat que Sánchez aposti per un increment de la despesa militar. "Els espanyols no necessiten més tancs", ha dit, i ha lamentat també les morts a la tanca de Melilla i la gestió que n'ha fet el govern espanyol.  

En aquest sentit, ha fet referència a distopies com Black Mirror o El cuento de la criada per alertar de l'Espanya que hi hauria si no hagués tirat endavant la moció de censura contra Mariano Rajoy. Segons Asens, hi hauria un govern del PP amb el suport de Vox, seria un "govern reaccionari", que faria polítiques contra el canvi climàtic i les persones LGTBI, retallades, i que rebutjaria els indults, amenaçaria les autonomies i tancaria TV3. "Tornaria la policia patriòtica, que fabricaria proves contra els adversaris polítics", ha dit Asens, que ha tingut un record per Pablo Iglesias després que en els darrers dies hagi transcendit que es van difondre notícies falses contra ell. 

En aquesta distopia, el matrimoni gay estaria prohibit, no es farien polítiques socials ni s'apujaria el salari mínim, Franco tornaria al Valle de los Caídos i la seva fundació tornaria a rebre ajudes públiques. "Aquest malson distòpic és per a la dreta un somni: els sobren 26 milions de persones", ha dit Asens, que ha constatat que a Alberto Núñez Feijóo ja li ha caigut la màscara de "moderat". En contra d'aquesta distopia, el portaveu ha reivindicat les polítiques fetes pel govern del PSOE i Podem, tant en l'àmbit econòmic com pel que fa a les relacions amb Catalunya, i ha celebrat que els presos independentistes hagin recuperat la llibertat gràcies als indults. 

Sense majoria per reformar la sedició
En el seu discurs inicial, el president espanyol ha parlat poc de Catalunya, menys d'un minut. Sánchez ha defensat reduir la "bretxa emocional" entre independentistes i els seus "germans espanyols", però ha esquivat referències explícites a la represa del diàleg amb Catalunya. En la rèplica a Podem, Sánchez no ha canviat el guió i ha basat bona part de la seva intervenció en qüestions econòmiques, i en defensar-se de les crítiques de Podem a la política de defensa i per les morts a Melilla. Sobre Catalunya, Sánchez ha reivindicat les mesures preses fins ara i ha confiat en convocar la taula de diàleg "tan aviat com sigui possible". "Hem d'homogeneïtzar la tipificació de determinats delictes a les democràcies europees", ha dit, però ha admès que a dia d'avui "no hi ha majoria" per reformar el codi penal. 

El president espanyol ha dit que el govern ha de governar "per la classe treballadora i els col·lectius més vulnerables" i ha ressaltat les "conquestes comunes" de PSOE i Podem. "Totes les polítiques que hem tirat endavant són per a la classe mitjana i treballadora del nostre país", ha afirmat Sánchez, que ha assenyalat que les crítiques arriben sempre pels pactes amb l'independentisme i Bildu, no pas pel contingut de les lleis. El president ha ressaltat els avenços fets en aquesta primera meitat de la legislatura, i ha rebutjat que es pugui parlar de "gir a l'esquerra", perquè considera que ha mantingut la línia traçada des que va arribar a la Moncloa. 

Inversió en defensa i justícia social
Sánchez ha defensat la inversió en defensa i ha assegurat que no és incompatible amb fer polítiques per la justícia social. "Si no responem a la crida de solidaritat, ens faríem un flac favor", ha afirmat, i ha recordat el que va passar a Espanya amb la dictadura franquista per la manca de suport dels països aliats. "Tenim una responsabilitat moral amb les persones que perden la vida o defensen la seva nació a Ucraïna", ha afirmat. Sánchez ha constatat que "el món ha canviat" des de la invasió russa i que Espanya "no pot quedar al marge". "Hem d'obrir un debat honest sobre la necessitat d'augmentar la nostra capacitat de dissuasió. Ningú vol atacar ningú", ha afegit.  

Sobre les morts a la tanca de Melilla, el president del govern espanyol ha recordat que les declaracions que va fer eren sense haver vist les imatges, i ha defensat les polítiques migratòries i per integrar les persones que arriben a Espanya. "No necessitem el suport de les ONG per rescatar al mar les persones que estan en risc de perdre la vida", ha afirmat. D'altra banda, Sánchez ha insistit que els "veritables culpables" són les màfies que trafiquen amb persones. "No es pot atacar les fronteres del nostre país i hem de reconèixer la feina de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, i això no va en contra de reconèixer el drama de la migració", ha afirmat.