Podem s'escindirà de Sumar un cop es confirmi la seva exclusió del govern espanyol

L'exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias defensa que el partit teixirà aliances amb ERC i Bildu al Congrés i defensa que s'han de "fer valer" a les europees

Iglesias, en una imatge d'arxiu
Iglesias, en una imatge d'arxiu | EP
Nació
15 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:15h

L'exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias ha advertit que Podem obre un període en què es "distingirà" clarament de Sumar, sobretot si es confirma, com està convençut, l'exclusió dels morats de l'executiu, i aprofundeix en l'escenari de ruptura de sentit de vot en remarcar que és una "evident" la plena autonomia dels morats en l'àmbit parlamentari. També ha defensat que el partit ha de "fer-se valer" de cara a les pròximes eleccions europees i que la presència de Podem en aquests comicis és "imprescindible".

En declaracions a RAC1, ha traslladat que "si efectivament el govern espanyol es configura amb ministres d'ICV, d'Esquerra Unida i de Sumar però no de Podem, perquè serà a aquests diputats a qui els toqui la disciplina de govern, la disciplina parlamentària de l'executiu i Ione Belarra (la líder del partit) faran el que considerin d'una manera autònoma".

En aquest sentit, Iglesias ha aprofundit que "no és el mateix ser dins d'un govern que no ser-hi", per tot just després ressaltar també que una configuració parlamentària on Junts i PNB tenen molt pes "condicionarà" les decisions del PSOE. Fins i tot, l'exlíder de la formació ha comentat que la titular d'Igualtat, Irene Montero, se sent "trista" perquè, segons ha relatat, "no li ha agradat que facin fora Podem d'aquesta manera". De fet, ella mateixa ha dit en declaracions als mitjans de comunicació que darrere d'aquesta decisió està el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz

A parer de Montero, el fet que ells no tinguin presència a l'executiu "dificultarà enormement que es passi de les paraules als fets, que és el que de veritat necessitem per combatre aquesta onada reaccionària del poder polític i judicial". En aquesta línia, Iglesias ha destacat que Sumar i Podem són diferents i que la formació que lidera Díaz ja ha dit que mantindrà un "estil diferent" respecte a la seva relació amb el PSOE de la que va tenir en el seu moment Podem.

"Per tant, jo crec que Podem serà una força política que clarament es distingirà del que representa, en aquest cas, una barreja de forces com Sumar que estarà amb el PSOE dins del Govern i Podem a fora", ha reafirmat Iglesias per apuntar que la formació segurament acabarà teixint aliances amb ERC, Bildu i BNG en una "lògica d'esquerra parlamentària".