El president del TSJC es regira i avisa que no cediran a cap pressió per aplicar l'amnistia

Jesús María Barrientos, que agraeix la presència d'Illa a l'acte d'obertura de l'any judicial, demana al nou CGPJ que protegeixi els magistrats davant dels "insults i desqualificacions"

El president del TSJC, Jesús María Barrientos i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres en l'obertura de l'any judicial a Catalunya
El president del TSJC, Jesús María Barrientos i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres en l'obertura de l'any judicial a Catalunya | EFE/Quique García
11 d'octubre de 2024, 13:21
Actualitzat: 15:36h

El PSC va evitar dijous que el Parlament acusés els jutges de "rebel·lia" per la no aplicació de l'amnistia. La cambra es va limitar a demanar l'aplicació de la llei, però sense crítiques al poder judicial. Casualitat o no, aquest divendres Salvador Illa tenia una cita important al Palau de Justícia, acompanyat dels consellers de Justícia i Interior. Per primera vegada des que va arrencar el procés, el president ha assistit a l'obertura de l'any judicial, amb la plana major de la judicatura i la Fiscalia a Catalunya. La cordialitat amb Illa ha estat total, una imatge de normalització que s'allunya del clima enrarit per la negativa dels jutges a amnistiar la cúpula de l'independentisme. El poder judicial, però, té clar que no es mourà de la posició.

El malestar dels jutges amb el govern espanyol és una evidència, verbalitzada fa unes setmanes per la nova presidenta del renovat Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Davant d'Illa, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, ha anat en el mateix sentit i ha reclamat al nou govern dels jutges preservar la "independència judicial" i protegir els jutges davant les "desqualificacions i insults" que arriben des d'altres poders de l'Estat pel fet de no compartir les resolucions. Un dard cap a les crítiques que han rebut alguns magistrats per la no aplicació de l'amnistia. 

"El CGPJ no podrà romandre passiu davant les desqualificacions i insults personalitzats a determinats jutges o magistrats des de qualsevol àmbit, especialment des d'altres poders de l'Estat, pel simple fet de no compartir les resolucions", ha apuntat Barrientos. Malgrat acceptar a discrepància, ha dit que no es pot tolerar l'insult, que cal ser "contrarestat eficaçment" per no laminar la confiança de la societat en la judicatura. "És això el que busquen els qui utilitzen les insídies per debilitar les institucions democràtiques", ha afegit el president del TSJC, que amb tota probabilitat ha fet l'últim discurs en el càrrec, després de sis anys. 

En aquesta línia, ha llançat una advertència: els jutges no es mouran de la posició malgrat les pressions. "Que perdin tota l'esperança els que utilitzen la difamació per alinear una decisió judicial amb els seus interessos", ha deixat clar, i ha garantit que els representants del poder judicial es guien únicament pel que ordena la Constitució i la llei per aplicar justícia de manera imparcial. Barrientos ha estat criticat els darrers anys per l'independentisme, que l'acusa de manca d'imparcialitat, i ha dilatat l'aplicació de l'amnistia en la causa pels preparatius de l'1-O, a través d'una qüestió d'inconstitucionalitat que haurà de resoldre el Tribunal Constitucional

Després d'anys en què els discursos d'obertura de l'any judicial s'han centrat a denunciar la manca de renovació del CGPJ, enguany Barrientos ha celebrat l'acord que ha permès tenir un govern dels jutges plenament operatiu. El president del TSJC ha aplaudit que s'hagi elegit una presidenta per consens dels blocs i pel fet que, per primera vegada, una dona, la magistrada del Tribunal Suprem Isabel Perelló, sigui qui ocupa el càrrec. "El poder judicial ha superat un dels moments més difícils dels que ha viscut", ha admès, i ha demanat que el nou govern dels jutges treball per defensar els jutges que "puguin veure pertorbat" l'exercici de les seves funcions. 

Agraeix a Illa la presència a l'acte

El president del TSJC ha agraït a Illa la seva presència en l'acte d'obertura de l'any judicial perquè "recupera una tradició d'institucionalitat que no s'hauria d'haver perdut mai". Des de 2014, especialment amb la consulta del 9-N d'ara fa deu anys, els presidents de la Generalitat no han assistit en aquest acte. "Els integrants del poder judicial hem seguit i seguirem servint els interessos dels ciutadans", ha afirmat davant del president, que ha estat acompanyat pel delegat del govern espanyol, Carlos Prieto, la consellera d'Interior, Núria Parlon, i el conseller de Justícia, Ramon Espadaler. Després de l'acte, Illa i Barrientos han conversat de manera cordial amb altres convidats, mostra clara que les relacions entre el Govern i el TSJC estan normalitzades.