Per primera vegada en cinc anys, el Poder Judicial comença el curs sense interinitats i plenament renovat. La nova presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Isabel Perelló, que tot just dimecres prenia possessió del càrrec després d'una votació agònica a l'òrgan de govern dels jutges, s'ha assegut al costat de Felip VI, que ha presidit l'obertura de l'any judicial a la sala de plens del Tribunal Suprem, amb el ministre Justícia, Félix Bolaños, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortíz, qüestionat per la dreta política i judicial. En el seu discurs, Perelló ha defensat la independència judicial i ha advertit que cap poder pot dir als jutges com fer la seva feina i com interpretar la llei.
Sobre la taula, continua viu el conflicte obert entre els jutges i el govern espanyol, un malestar que s'arrossega des de fa anys -coincidint amb l'aposta del PSOE per la desjudicialització del procés- i que s'ha aprofundit amb l'aprovació de l'amnistia, una llei que la cúpula judicial considera una ingerència. El futur d'aquesta llei, de fet, és una de les qüestions que planarà sobre el nou curs. La norma no s'ha aplicat en les causes més rellevants, com la de Carles Puigdemont.
El discurs de la nova presidenta ha centrat l'obertura de l'any judicial. Perelló ha fet una defensa tancada de la independència judicial davant les ingerències externes. Ha situat, doncs, aquest principi com a "pedra angular" de l'estat de dret, i ha llançat una advertència al govern espanyol i al poder legislatiu: “Cap poder de l’Estat pot donar indicacions o instruccions als jutges sobre com interpretar o aplicar l’ordenament jurídic”. Per això, ha reclamat garantir la separació de poders, una demanda que no es pot separar dels dubtes que genera la llei d'amnistia en alguns sectors de la judicatura, que veuen envaïdes les seves competències.
“Hem de salvaguardar la independència judicial davant possibles ingerències externes”, ha remarcat Perelló. El CGPJ que ara presideix preservarà aquests valors. “Vetllarem per la independència judicial”, ha dit. La presidenta dels jutges ha volgut traslladar el suport a tots els jutges, i ha garantit que podran comptar amb el suport del CGPJ. Ha admès que les resolucions judicials es poden criticar i se'n pot discrepar, però això “no té res a veure amb la desqualificació i l’insult”. Perelló ha demanat a la resta de poders de l’Estat que “respectin” la feina del Poder Judicial, i ha recordat que existeixen vies d’impugnació per corregir decisions, a través dels recursos. “No som immunes a la crítica, però cal evitar atacs injustificats que poden perjudicar la legitimitat de les institucions de justícia”, ha reclamat.
La nova presidenta ha assegurat que el nou CGPJ està preparat per afrontar els reptes que té al davant el Poder Judicial. Perelló ha destacat l’”exemplaritat” de la feina feta pels jutges en aquesta etapa d’interinitat i ha advertit que la situació del Tribunal Suprem és “delicada”, perquè no s’han pogut suplir les vacants i creixen cada cop més els assumptes que ha de resoldre, cosa que ha obligat a ajornar la resolució d’algunes carpetes. “El meu propòsit és revertir aquesta situació”, ha afirmat, i ha fixat com a prioritat nomenar nous magistrats.
Un pas endavant per a les dones
Perelló ha celebrat l’acord per renovar el CGPJ i la seva elecció com a presidenta del govern dels jutges i del Tribunal Suprem. Perelló ha destacat el fet que per primera vegada sigui una dona la presidenta d’aquest òrgan i ho ha emmarcat en el reconeixement de totes les dones que treballen en l’administració de justícia. “Queda molt camí per fer, perquè les dones continuen sent minoria en els alts càrrecs judicials”, ha assenyalat, i ha denunciat la “invisibilitat” que pateixen en els diferents àmbits de la vida social i professional. La nova presidenta ha agraït el suport rebut pels vocals del CGPJ i els membres del Suprem.
El fiscal general demana replantejar les acusacions populars
El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha presentat la memòria anual de la Fiscalia. El fiscal general ha remarcat la independència del ministeri fiscal, i ha demanat defugir “discussions estèrils”. També ha demanat replantejar l’acció popular, que “augmenta el risc d’investigacions prospectives”, perquè permet entrar en el circuït judicial carpetes sense indicis clars de responsabilitat criminal. García Ortiz ho ha dit en un moment en què organitzacions d’extrema dreta aprofiten aquesta figura per impulsar investigacions judicials amb poc fonament. “L’acció popular pot tenir finalitats polítiques”, ha advertit.
En la seva intervenció, ha aprofitat per reflexionar sobre el poder judicial i el seu rol en l’arquitectura de l’Estat, un debat de plena actualitat en ple conflicte institucional entre Poder Judicial i Poders Executiu i Legislatiu. “Les tensions institucionals no són d’ara”, ha afirmat, i ha destacat la importància de la “seguretat jurídica” i d’una “interpretació racional i uniforme de les normes”, que permeti la “predicibilitat”. Tot això, en un moment de profunda discrepància interpretativa sobre com s’ha d’aplicar l’amnistia, amb un xoc clar entre la cúpula judicial i el Congrés o el govern de Pedro Sánchez. I en què la nova presidenta del CGPJ ha fixat posició.