Collboni i els comuns tanquen un acord per regular els lloguers de temporada a Barcelona

L'alcalde es compromet a la tramitació el 2024 per complir amb el que BComú demanava per negociar els pressupostos, que també contempla mesures pels creuers i la congelació de les tarifes del transport públic

Un habitatge de lloguer al centre de Barcelona
Un habitatge de lloguer al centre de Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
13 d'octubre de 2024, 16:39
Actualitzat: 17:39h

Pas endavant per frenar els lloguers de temporada, almenys a Barcelona. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha compromès amb BComú a regular els lloguers de temporada a la ciutat abans que acabi l'any. Tal com han avançat El País i TV3, i ha pogut confirmar Nació, es tracta d'un principi d'acord que dona compliment a una de les exigències del grup de Janet Sanz de cara a negociar els pressupostos municipals.

En concret, el document de l'acord marca dos vessants per afrontar el lloguer de temporada. D'una banda, la creació d'un grup de treball per "abordar" l'ús de lloguer de l'habitatge de temporada a la ciutat. Hi treballaran tècnics municipals de les àrees d'Urbanisme i d'Habitatge amb l'objectiu de perfilar una modificació del Pla General Metropolità abans que acabi l'any.

Per l'altra, la previsió d'un pacte per l'Habitatge en què s'estudiï la regularització d'aquest tipus d'arrendament a l'Ajuntament, però sobretot al Govern i l'Estat, que són qui té més competències en aquest àmbit. Segons el principi d'acord, la constitució d'aquesta comissió també ha de preveure noves propostes per augmentar el parc d'habitatge protegit així com el dedicat a atendre les persones en emergència social, que s'han triplicat respecte fa cinc anys.

L'entesa també preveu fixar una posició conjunta a la ciutat per demanar que l'Autoritat Portuària quines terminals de creuers es tancaran. També s'aposta perquè Barcelona congeli les tarifes del transport públic. Aquest últim compromís del govern de Collboni necessita que Generalitat i Estat també assumeixin als seus pressupostos de 2025 la congelació de les tarifes.