El PSOE adverteix que qualsevol negociació sobre el finançament ha de ser «multilateral»

Els socialistes s'obren a atendre "les singularitats dels territoris" i mostren sorpresa per les manifestacions de Puigdemont en contra de la proposta de Sánchez

La direcció del PSOE en una imatge de la comissió executiva del PSOE
La direcció del PSOE en una imatge de la comissió executiva del PSOE | PSOE
Redacció
17 de juny del 2024

La portaveu del PSOE, Esther Peña, ha afirmat que el nou sistema de finançament autonòmic "multilateral" ha de ser "suficient, just i solidari" per a totes les comunitats autònomes, i ha d'atendre també "les singularitats dels nostres territoris". "És innegable que qui té més transferències ha de tenir també més mitjans", ha apuntat en roda de premsa a Ferraz. ERC planteja que el nou finançament situï Catalunya fora del règim comú.

Segons Peña, aquest és el plantejament que el PSOE vol fer "no només en el cas de Catalunya, sinó a la resta de les comunitats autònomes". Peña també ha expressat la seva "estranyesa" pel missatge de Carles Puigdemont, que qualifica de "xantatge" la negociació del PSOE amb ERC pel finançament, i ha apuntat que les paraules de l'expresident estan influïdes pel clima pre-investidura.

Peña ha recordat que la fórmula que els socialistes plantegen "no és una novetat" perquè "quan parlem d'una reforma del finançament autonòmic de manera multilateral i amb singularitats, això ja estava al nostre programa d'electoral i d'investidura" i, per tant, "el PSOE compleix els seus compromisos".

Pel que fa a la investidura del pròxim president de la Generalitat, Peña ha insistit que l'única possibilitat d'evitar una repetició electoral passa per Salvador Illa. "O Illa és president, o hi ha eleccions. No hi ha cap opció més. I si alguns estan disposats a repetir eleccions que ho diguin amb claredat", ha afirmat.es