Puigcercós, Benach, Tresserras i Huguet donen suport a Nova Esquerra Nacional perquè lideri ERC

La candidatura presentarà els propers dies noms d'exconsellers que també aposten per la llista encapçalada per Xavier Godàs i Alba Camps

Joan Manuel Tresserras i Ernest Benach, en una imatge d'arxiu.
Joan Manuel Tresserras i Ernest Benach, en una imatge d'arxiu.
Redacció
07 d'octubre de 2024, 16:46
Actualitzat: 16:46h

 La candidatura de Nova Esquerra Nacional presentarà els pròxims dies diverses figures d'ERC que donen suport a la llista que lideren Xavier Godàs i Alba Camps. Tal com ha pogut saber l'ACN, entre aquests noms hi ha l'expresident del partit Joan Puigcercós (2008-2011); l'expresident del Parlament Ernest Benach (2003-2010); i els exconsellers Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet. Tots quatre van signar el manifest (amb més de 1.000 firmes) que demanava una "renovació de la cúpula" d'ERC. L'equip de Nova Esquerra presentarà aquesta setmana una llista més extensa de noms que aposten per la candidatura, amb més exconsellers de governs anteriors que hi donen suport, com ara David Mascort, titular d'Acció Climàtica (2023-2024).

Més enllà dels noms que avança l'ACN, hi ha figures que també orbiten al costat d'aquesta candidatura. O que, almenys, s'han desmarcat de Militància Decidim, la llista de l'expresident que vol tornar a liderar ERC, Oriol Junqueras. Les seves paraules durant la presentació de la precandidatura, el 21 de setembre a Olesa, van provocar diverses rèpliques d'exalts càrrecs de la formació. Junqueras va acusar l'actual secretària general, Marta Rovira, i l'excap de campanyes i exviceconseller del Govern de Pere Aragonès, Sergi Sabrià, de "trair els principis" republicans a partir d'estructures B". "No ens deixarem donar lliçons pels qui mai han enganxat cartells electorals", va dir Junqueras, en referència al Govern Aragonès.

L'exconsellera Anna Simó va replicar aquestes paraules a les xarxes: "Jo he enganxat cartells, Així no". Simó no va signar el manifest que reclama una "renovació general" a la direcció. L'exconseller Mascort, que sí que va firmar el manifest, també va respondre Junqueras argumentant que ell sí que ha enganxat cartells: "No crec que Junqueras digui aquestes mentides perquè aleshores seria un mentider". 

Cal recordar que el manifest té la firma de tots els consellers i conselleres del Govern d'Aragonès amb carnet del partit, tret de Simó i Joan Ignasi Elena. L'extitular d'Interior és proper a Junqueras i, de fet, l'expresident del partit va intentar situar-lo com a candidat a les eleccions de Barcelona el 2023, en detriment d'Ernest Maragall.

El manifest que reclama una "renovació general" de la direcció d'ERC també el van firmar l'exconsellera Alba Vergés o l'exsecretari general d'ERC Joan Ridao. Algunes de les figures que van signar el text estarien situades més a prop de la candidatura de Nova Esquerra Nacional (Godàs) que no pas de Militància Decidim, que té Junqueras i Elisenda Alamany al capdavant de la llista.