Puigdemont alimenta el somni de la victòria: «Toca aixecar Catalunya»

Junts reuneix 3.000 persones en un míting central a Argelers en què el candidat reclama "recuperar l'autoestima" per defensar Catalunya del model de Salvador Illa

Carles Puigdemont, aquest dissabte a Argelers.
Carles Puigdemont, aquest dissabte a Argelers. | Frederic Esteve

Enviat a Argelers per la campanya de Junts

04 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:27h

"Espòiler: guanyarem les eleccions". És la frase que ha pronunciat Carles Puigdemont cap a les dotze del migdia, quan s'ha dirigit al més d'un centenar de persones que s'han quedat fora del pavelló d'Argelers i han seguit el míting central de Junts des de l'esplanada exterior. El candidat ha arribat al recinte acompanyat de la família, de l'inseparable Jami Matamala -que el va acompanyar en la sortida a l'exili- i del nucli dur de la campanya, satisfet de veure com 3.000 persones s'han desplaçat a la Catalunya Nord. La moral de victòria -o, si més no, de competir la victòria- s'ha instal·lat a les files del partit davant l'esprint final: si en alguna ocasió es pot guanyar el PSC i superar ERC, el moment és ara.

O així ho interpreten els estrategs de Junts, que es veuen més a prop de Salvador Illa del que detecten les enquestes. I, per descomptat, tenen un ull posat en quin resultat pot treure el president Pere Aragonès. "No és el mateix que s'acostin als 30 escons que als 25", ressaltava un dirigent just abans de l'arrencada del míting. Puigdemont, sense corbata i davant d'un estol de mòbils que gravaven els minuts inicials de la intervenció, ha volgut començar traient pit d'haver "aguantat la posició". "Hem arribat fins aquí desafiant atacs, i avui ningú pot negar l'evidència que aquest poble torna a estar en marxa. Aquesta mobilització ens farà guanyar les eleccions", ha remarcat el candidat de Junts.

No ha trigat a carregar amb duresa contra Salvador Illa, candidat del PSC, per haver-se manifestat amb Vox i per haver "enfonsat" Barcelona de la mà dels comuns i del PP. "Ells se senten orgullosos que aquesta sigui una opció per a Catalunya", ha apuntat el cap de cartell de Junts, que també ha rebut el suport presencial deToni Comín, candidat a Europa, i Lluís Puig, conseller de Cultura durant l'1-O. La idea marc de Puigdemont és "aixecar Catalunya", perquè no hi ha prou "autoestima" ni prou "confiança", i ara toca "deixar enrere la resignació". Perquè, entre d'altres coses, ha dit que Illa no defensarà la llengua, que ha de ser una de les prioritats d'aquesta legislatura.

"Cal que algú mani i que algú lideri. No gestionar, sinó manar", ha remarcat l'expresident, que ha posat de manifest que a vegades val més la pena un "no raonat" que no pas una afirmació "infantil". "La gestió del no és importantíssima", ha indicat Puigdemont, que ha tret pit de l'Acord de Brussel·les que va servir per investir Pedro Sánchez i que estipula la presència d'un mediador internacional per supervisar la relació amb el PSOE. També ha presumit d'haver votat en contra de la primera versió de la llei d'amnistia: "Això és coratge". Al darrere de totes aquestes decisions hi ha hagut Puigdemont, malgrat no liderar Junts. Ha aprofitat per la intervenció per recordar que, si no hi ha finançament singular per a Catalunya, Sánchez no tindrà pressupostos. "Hi ha algun altre president que ho puguir dir?", s'ha preguntat. Un no s'ha estès entre el públic. "S'ha acabat ser mesells", ha dit.

Salvador Vergés, figura ascendent

Una de les estrelles del míting central ha estat Salvador Vergés, cap de llista per Girona i figura emergent a Junts, que ha arrencat els primers aplaudiments quan ha reclamat que l'administració viri per tal que el ciutadà no sigui rebut amb "presumpció de culpabilitat". Després ha estat ovacionat per dir que no vol ser espanyol, sinó català, perquè és "independentista de cor". "I als independentistes de cap els preocupa que els robin", ha remarcat Vergés. D'unionistes, ha dit, "només n'hi ha de cor". "No trobareu mai cap un unionista que sigui de cap, perquè no els surten els números. És impossible!", s'ha exclamat. Entre les cadires del públic -s'han viscut escenes de tensió per part d'algú que no assimilava no poder entrar al pavelló, resoltes per l'organització- s'han brandat estelades quan Vergés ha comparat Espanya amb la cova d'Alí Babà i els quaranta lladres.

El candidat per Girona, Salvador Vergés, crida al vot útil per evitar fugues cap a Aliança Catalana

Vergés, amb desimboltura, ha fet una crida al vot útil per conjurar el risc de fugues de vot cap a Aliança Catalana, la formació d'extrema dreta que lidera Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll i candidata del partit per Girona. En aquest sentit, ha demanat no optar per cap formació "que comença per la lletra A". Després d'acabar la intervenció amb una sèrie de frases en què ha combinat l'Estaca de Lluís Llach amb el record de les urnes de l'1-O que van venir de la Catalunya Nord, el cap de cartell per Girona ha vist com el públic es posava dempeus per aplaudir-lo i esclatar en crits d'independència. També han intervingut Mònica Sales, candidata per Girona, i Jeannine Abella, cap de cartell per Lleida.

Laura Borràs, Junts, Argelers
Laura Borràs, aquest dissabte a Argelers. - Frederic Esteve

La primera en intervenir ha estat Laura Borràs, presidenta de Junts, que ha definit com a "excepcional" la campanya del partit. "El país no pot esperar més. Si no és ara, quan? Si no nom nosaltres, qui? Guanyarem aquestes eleccions", ha resumit Borràs, que ha carregat contra la voluntat del PSC d'estar "espanyolitzant" la campanya. Davant les paraules de Matías Carnero sobre Puigdemont, la presidenta del partit ha assenyalat que "no s'insultarà ningú". "I si jo insultés, no m'aplaudiríeu i el president no m'abraçaria", ha remarcat Borràs, que ha posat de manifest que els socialistes prioritzen que Puigdemont no sigui president en lloc de portar Illa a la Generalitat. Per què? "Perquè no volen que l'enemic públic número u torni a ser president", ha apuntat l'expresidenta del Parlament, que ha donat per fet que el candidat tornarà per "acabar la feina".

"Aquestes eleccions van de Catalunya, no de salvar el PSOE ni Pedro Sánchez", ha determinat Jordi Turull, secretari general de Junts, que ha alertat del risc que Illa construeixi una "franquícia" de la Moncloa a la Generalitat. La prioritat dels socialistes és "salvar Illa" a través de la figura de Sánchez, i ha donat per fet que "no se'n sortiran". "Han canviat tres vegades el seu relat. Van començar dient que s'havia de parlar de gestió, però el que fa patir la gent és per culpa seva", ha indicat el secretari general, un dels més aplaudits de la jornada. El cop de volant va arribar amb els dies de reflexió de Sánchez, que van culminar amb el marc de "lluitar contra la mentida i la manipulació".

Jordi Turull, Junts, Argelers
Jordi Turull, aquest dissabte a Argelers. - Frederic Esteve

I si això va de "defensar la democràcia", ha remarcat, els catalans "juguen a casa". I si es vol parlar de democràcia, ha dit, cal posar les bases per un "referèndum vinculant". "No es tracta de tornar-ho a fer, es tracta de culminar la feina", ha indicat, just abans de carregar amb duresa contra el PSC "sectari" que va aflorar ahir, segons ell, amb les paraules de Carnero. "Han tornat els de Puigdemont a presó. El problema és que Illa ha anat a manifestacions de l'extrema dreta. Però no serà president si ens mobilitzem de debò", ha resumit Turull. El 12 de maig i amb una "participació massiva", segons el secretari general, es podrà "derrotar l'Estat" a través de la figura de Puigdemont. El 12-M, el veredicte.