Puigdemont crida a mobilitzar-se després dels insults del PSC: «Si ho fem, guanyarem les eleccions»

Junts situa Illa com l'hereu de Ciutadans després de les paraules dures del sindicalista que tanca la llista socialista contra el candidat, que reclama aixecar un "mur" contra el PSOE sense "rebolcar-se en el fang" durant la campanya

Carles Puigdemont i Albert Batet, a Argelers.
Carles Puigdemont i Albert Batet, a Argelers. | Nico Tomás / ACN

Enviat a Argelers per la campanya de Junts

03 de maig del 2024
Actualitzat el 04 de maig a les 11:16h

"Carles Puigdemont va marxar plorant al maleter, no sé si cagat o pixat". La frase de Matías Carnero, el sindicalista que tanca la llista de Salvador Illa a les eleccions del 12-M, ha estat rebuda com un insult i com un regal a parts iguals a Argelers, on Junts hi té instal·lat el quarter general des que va arrencar la campanya. Un insult, perquè la duresa de les afirmacions de Carnero és inèdita. I un regal, perquè permetia a Puigdemont trobar un nou flanc per atacar Illa malgrat les disculpes d'aquest vespre. Davant d'això, el candidat ha fet una crida a la mobilització: "Si ho fem, guanyarem les eleccions". Ni rastre de fúria en la reacció pública, de més de 40 minuts, sinó paraules suaus per no "rebolcar-se en el fang".

Davant de més de 700 persones, la xifra habitual d'aquests dies a Argelers -bona part dels assistents sempre es queda per fer-se una fotografia amb el candidat-, i rebut amb crits de "president, president", ha assenyalat que el PSC té raó d'estar nerviós. "Us han vist en marxa des del primer moment. Quan ho van veure en el seu radar, van haver d'activar el pla B", ha resumit el candidat. "I avui han fet servir les mentides de les clavegueres, la fabulació de la policia patriòtica que també els acusa a ells, per la deshumanització cap a mi", ha reflexionat Puigdemont, que no s'ha mostrat preocupat pel component personal. "Tinc la pell molt dura i no em doblegaran", ha indicat l'expresident de la Generalitat.

"Han intentat atacar la meva família, i malgrat això no se n'han sortit. El que em preocupa és l'hipocresia i el cinisme d'un partit que vol governar per tots els catalans, que diu que a Espanya hi ha lawfare, que hi ha mitjans que publiquen mentides, i que ja n'hi ha prou. Avui han fet el mateix. Avui han fet servir la policia patriòtica, els jutges i la premsa que s'inventa notícies per empastifar-me. I ho han fet per vosaltres, perquè els feu molta por", ha remarcat el candidat de Junts, amb un to especialment calmat a l'hora de dir que el PSC s'ha "passat de frenada". "Han ensenyat la cara d'Illa com a governador civil, perdó, com a president", ha ironitzat Puigdemont, que veu "indigne" el discurs de Carnero.

Puigdemont ha demanat "no creure's mai" el PSC, perquè no és de fiar i perquè cal "posar un mediador internacional" per parlar amb ells. "Sobretot, hi ha d'haver un tercer a la taula. Mans a la cartera, no ens en refiem ni un pèl, i abans de pagar que compleixin", ha indicat el candidat, que veu els socialistes amb "tremolor de cames". "Ja poden anar insultant, que no pateixin. No em mouran ni un pèl", ha indicat l'expresident, que ha recordat que amb el PSOE es va espiar amb Pegasus la cúpula de l'independentisme. "Per més que insultin, tenim clara la nostra actitud i la línia de defensa. No entrarem en el fang", ha asseverat Puigdemont, que ha reiterat que les eleccions no són de si la dreta governa a l'Estat.

La via de defensa ha de ser un "mur sòlid, molt ferm, molt coral" en defensa no d'un partit o d'una persona, sinó "en defensa de Catalunya". "Volen abaixar la persiana i entregar les claus. Per això hem d'aixecar un mur. No ens confonguem. O hi ha la Catalunya d'Illa, la Catalunya del PSOE, que insulta i fa servir les clavegueres quan cal o que calla davant l'espoli fiscal o les negatives de Madrid, o hi ha el país que diu no quan toca, que sap arribar a acords quan són beneficiosos. Aquesta Catalunya no té les mans lligades", ha remarcat Puigdemont en la intervenció més tranquil·la -formalment- de tots els mítings que porta celebrats a Argelers. El que s'ha d'aconseguir en la segona part de la campanya, ha dit, cal "mobilitzar-se". "Si ho fem, guanyarem les eleccions", ha declamat de manera suau. També ha demanat "moral de victòria", i no "rebolcar-se en el fang".

L'ombra de Ciutadans

Albert Batet, cap de campanya i número cinc per Barcelona, també s'ha referit a les paraules de Carnero. "Són declaracions infames, i en un acte del PSC. Insults, un fet sense precedents. Mai havia vist en un míting humiliar un president de la Generalitat. L'han aplaudit i el senyor Illa s'hi ha abraçat. És la manera que tenen d'humiliar molts catalans i catalanes. Deixeu-me dir el que penso: aquest és el PSC de debò, que no ens enganyi", ha reflexionat Batet. "Aquest és l'Illa de debò. Han dit el que pensen en públic", ha indicat Natet, que ha recordat que s'han manifestat amb Vox. "Els socialistes són els hereus de Ciutadans, i el candidat és l'hereu d'Albert Rivera i Inés Arrimadas", ha remarcat.

L'encarregada d'obrir el míting ha estat Mònica Gallardo, cap de files de Junts a Sitges i guanyadora de les eleccions municipals a la ciutat -no va poder governar per un pacte alternatiu-, que ha lamentat les "lliçons" de "deshumanitat" provinents del PSC. "Això ho hem de resoldre molt ràpid. Tenim una emergència com a país. Hem de governar nosaltres, i ho hem de fer d'una altra manera", ha ressaltat Gallardo, que ha posat de manifest que no es pot decidir des de Madrid una carpeta tan important com l'ordenació del litoral. La dirigent municipal ha remarcat que l'únic lideratge "possible" és del de Puigdemont: "Comptem els dies perquè torni a casa, i el 12-M ho farem possible", ha indicat.