Puigdemont exhibeix múscul per superar l'etapa del Govern «desnortat»

El candidat de Junts presenta la candidatura com un equip pensat per l'endemà de les eleccions i desa al calaix els atacs directes contra ERC en un acte a Elna amb 2.200 assistents, segons l'organització

Carles Puigdemont, a Elna.
Carles Puigdemont, a Elna. | Junts
06 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:45h

Carles Puigdemont s'ha instal·lat fa uns dies al Vallespir, en un domicili situat amb prou feines a tres quarts d'hora de casa seva, on residia quan era president de la Generalitat. Un pas més en el seu retorn a Catalunya, al qual s'ha compromès si té els suports necessaris per ser investit. Aquest dissabte ha presentat a Elna, davant de 2.220 assistents segons l'organització -les cadires s'han esgotat abans d'arrencar l'acte- la seva candidatura sencera, a través de la qual aspira a la restitució. "Anem a totes", ha resumit el candidat, que ha acusat ERC de protagonitzar una etapa de "Govern desnortat", sense lideratge i que ha "perdut el nord". Ha presentat la llista com un equip pensat per l'endemà del 12-M, i ha esquivat els atacs directes a ERC, per bé que en la crítica al Govern hi ha hagut reminiscències de la lluita fratricida.

Puigdemont ha indicat que cal tenir "nació" i no "regió". "Hem de servir un país on valgui la pena viure", ha remarcat l'expresident, que ha apuntat que cap model plantejat per l'Estat és útil per al benestar de la ciutadania. "Un país on la policia no s'inventi proves, o on hi hagi un sistema de comunicació independent. Com voleu que ho garanteixi per Catalunya si no ho poden fer pels espanyols?", s'ha preguntat el candidat, que també ha demanat "lluitar contra qui faci falta" perquè el país tingui un "futur millor".En aquest sentit, fins i tot ha demanat el vot als ciutadans no independentistes per tal d'obtenir un millor tracte per part de l'Estat. 

Amb unes notes manuscrites -marca de la casa-, Puigdemont s'ha dirigit als assistents des d'un escenari de 360 graus, amb els candidats asseguts al darrere. L'expresident ha agraït a Laura Borràs i a Jordi Turull, presidenta i secretari general de Junts, per la "generositat" exhibida a l'hora de trobar espai per a independents a les llistes. "Aquest partit va néixer de manera ambiciosa. És una eina, un instrument al servei de Catalunya", ha remarcat Puigdemont, que ha posat de manifest que va ser la militància qui va decidir sortir del Govern la tardor del 2022. "N'estic molt orgullós", ha indicat el fins ara eurodiputat, que era partidari d'abandonar l'executiu. Ho ha posat com a exemple de "posar per davant" els interessos del país.

"Quan ens comprometem, ho fem a fons. I, quan votem no, és perquè hi ha raons per fer-ho. En un Govern que no compleix els acords pactats, i que rebutja les propostes, no hi podíem continuar. El nostre objectiu no és el poder pel poder, sinó el poder per transformar", ha reflexionat l'expresident, que ha indicat que el temps "ha donat la raó a Junts". "Avui el país té un Govern que ha perdut el nord, desnortat, sense lideratge, sense capacitat d'abordar les transformacions que aquest país necessita. El Govern ha estat incapaç de reconstruir la majoria política i social que les urnes ens van donar per culminar el procés d'independència", ha dit.

Puigdemont, en aquest sentit, ha apuntat la necessitat de trobar un "nou impuls" a través de la candidatura que ha bastit per aquest 12-M. Els ha agraït acceptar "portar una diana enorme a sobre". "Sabem què vol dir quan et disparen. Ja sabeu què representa, i això no tothom està disposat a assumir-ho", ha apuntat l'expresident, acompanyat per la seva dona com quan va anunciar que es presentaria a la Generalitat. L'organització ha repartit estelades i banderes europees abans que arrenqués l'acte, molt concorregut i tret de sortida de la precampanya.

Les Antigues Escoles d'Elna, espai triat per Òmnium per celebrar el seixantè aniversari en un acte que va reunir per primera vegada Puigdemont i Oriol Junqueras després dels indults, s'han anat omplint des de les 11.30 amb les desenes de persones que feien cua des de primera hora. Puigdemont porta des de Setmana Santa instal·lat al Vallespir com a primer pas del retorn -ja ha deixat Waterloo, on es va instal·lar poc després d'arribar a l'exili-, i manté reunions amb agents socials i econòmics en un espai instal·lat a Perpinyà. La campanya la dirigeix Albert Batet, que en aquesta ocasió ocupa la cinquena plaça de la llista per Barcelona, en lloc d'anar per Tarragona.

El debut d'Anna Navarro, número dos de la llista i fins ara establerta a Silicon Valley, on ha treballat per diverses empreses multinacionals amb càrrecs de responsabilitat, ha arribat per vídeo. "Faig el pas molt convençuda perquè Catalunya pot competir i atreure el talent que necessitem. Es pot anar pel món dient que som independentistes i que la nostra llengua és el català", ha remarcat Navarro, que porta tres dècades instal·lada a Califòrnia. "No podem deixar escapar aquest talent. En quin moment no podem valorar l'esforç?", s'ha preguntat el candidat.

En la llista -ratificada per aclamació en un consell nacional celebrat a l'Ajuntament d'Elna- hi destaquen Josep Rull, número tres -emocionat quan Puigdemont ha elogiat la seva trajectòria personal i professional-, i Anna Erra, presidenta del Parlament i número quatre. Pel que fa als caps de llista territorials, el primer en intervenir ha estat Salvador Vergés, que lidera la candidatura a Girona. "No hem vingut a confrontar els companys independentistes, sinó que hem vingut a confrontar l'Estat", ha remarcat Vergés, que ha assenyalat que el PSC no pot ser una "nau" per portar a "bon port" Catalunya. "Salvador Illa sempre serà un cavall de Troia de Madrid", ha ressaltat el cap de llista per Girona, un dels més aplaudits de la jornada.

Jeannine Abella, cap de cartell per Lleida, ha apostat per un "Govern fort", i ha reclamat que es premiï el "lideratge" de Puigdemont. El torn dels candidats territorials l'ha tancat Mònica Sales, candidata per Tarragona i portaveu parlamentària de la formació. "Hem de tenir la mateixa fermesa que el president en aquests anys d'exili", ha remarcat Sales, que s'ha compromès a actuar amb "solvència" per resoldre els "problemes" de la ciutadania. "Ens comprometem a fer d'aquesta legislatura la del retorn de Puigdemont. Cal ambició nacional i fer possible la independència, i també la fi del desànim", ha assenyalat la portaveu parlamentària.