Puigdemont insta la Unió Europea a complir amb el seu «deure» de defensar els drets

El líder de Junts per Catalunya lamenta que el govern de Sánchez hagi tallat el diàleg: "Estem com amb Rajoy"

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | Junts per Catalunya
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 12:45h
El judici de l'1-O ha mobilitzat el sobiranisme. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, exiliat a Brussel·les, també ha fet una compareixença pública des de Berlín per instar la Unió Europea a moure fitxa davant el que considera una vulneració dels drets fonamentals. "La imatge dels nostres líders al judici afecta tothom que creu en una democràcia més justa", ha advertit.

Puigdemont ha demanat que la Unió Europea faci sentir una "veu clara" en defensa dels drets fonamentals. "És el seu deure", ha recordat tot argumentant que Madrid és una capital europea i que, per tant, que es jutgi l'independentisme afecta Europa i a "tots els demòcrates".  

De fet, ha assenyalat l'anomalia que suposa el judici per l'1-O tenint present que ell va ser alliberat per un tribunal alemany a partir de les mateixes proves per les quals els empresonats afronten un judici "pel pitjor crim del codi penal, el de rebel·lió". Segons Puigdemont, queda demostrat així que hi ha "una doble vara de mesurar" de la justícia espanyola. 

Puigdemont ha volgut deixar clar que segueix "lluitant" per la independència de Catalunya i ha afirmat que el seu deure és "continuar defensant" tot el que s'ha fet tenint present que hi ha una "clara majoria" que aposta per poder votar el futur de Catalunya "a través de mitjans no violents i pacífics". 

"Casado porta una llauna de gasolina per provocar incendis allà on no n'hi ha"

El judici ha arrencat en paral·lel a l'inici del ple del Congrés en què s'ha de votar la tramitació dels pressupostos. Sobre aquesta qüestió, Puigdemont ha insistit que segueix advocant pel diàleg. "No podem renunciar a la política", ha dit tot lamentant que en aquests moments no hi hagi taula de diàleg. "El principi d'acord que teníem es va desfer i ara estem com amb Rajoy", ha denunciat. 

Puigdemont també ha considerat "precipitada" una eventual convocatòria d'eleccions per part del govern espanyol el 14 d'abril perquè "no és evident que hi hagi una majoria de dretes vista la punxada" de la manifestació del diumenge. Preguntat sobre si l'alternativa d'un govern presidit pel líder del PP, Pablo Casado, seria més favorable a l'independentisme, el líder de Junts per Catalunya ha dit que ha quedat constatat que Casado "porta una llauna de gasolina per provocar incendis allà on no n'hi ha". La prova, ha precisat, és haver provocat una "crisi bestial" pel simple fet de parlar de la figura d'un relator.