Puigdemont planteja refundar l'administració: «Hem d'acabar amb la burocràcia estèril»

El candidat de Junts reclama que es deixi de tractar el ciutadà com un "sospitós potencial" i reclama agilitzar el silenci administratiu positiu per eliminar tràmits

Carles Puigdemont, aquest dilluns
Carles Puigdemont, aquest dilluns | Hugo Fernández Alcaraz
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:59h

Una de les carpetes que ha obert Junts en aquesta campanya electoral és la del funcionament de l'administració. "Catalunya necessita un bon Govern", remarca un dels lemes de Carles Puigdemont, que aquest dilluns s'ha envoltat de Glòria Freixa, diputada, i Salvador Vergés, cap de llista per Girona, per presentar propostes per reformar la relació entre el ciutadà i la Generalitat. Segons Puigdemont, cal una "refundació" que permeti acabar amb la "burocràcia estèril" que tracta la gent com a "potencial sospitosa"

Segons Puigdemont, la reforma de l'administració és el "cor" del funcionament del projecte polític dels propers anys. "Hem de passar a tenir una administració que acompanyi la gent. Apel·lem a un canvi cultural de la relació entre l'administració i l'administrat. Hem de passar de la sospita que el ciutadà és unpotencial sospitóso defraudador a retornar-li la confiança que es mereix. Hem de fer un reset, hem de reiniciar, perquè no funcioni. La percepció és dolenta. Hem d'acabar amb la burocràcia estèril i inhibidora", ha apuntat el candidat, que ha demanat "eliminar la cotilla" de "normes absurdes". Segons el líder de Junts, aquesta concepció és de "matriu espanyola", i cal transitar cap a un model europeu.

L'expresident ha indicat que s'està "desincentivant" l'activitat econòmica. "A l'economia catalana no l'espanta el procés, l'espanten els papers", ha apuntat Puigdemont, que ha indicat que la tecnologia no s'està aplicant bé a l'hora de simplificar els tràmits. El silenci administratiu preferent, ha dit, és una necessitat: s'ha acabat demanar "permís" per una cosa a la qual es té dret. S'han d'unificar els tràmits, ha plantejat, per tal que el ciutadà pugui fer tots els tràmits des d'un mateix punt. La finestreta única és una de les qüestions que sempre sobrevolen les campanyes electorals a Catalunya. En tot cas, ha indicat en el torn de preguntes que cal ser "inflexible" amb qui se salti les normes.

"Treballarem per no deixar ningú enrere", ha assenyalat la diputada Glòria Freixa, que ha apuntat la necessitat de tenir un bon Govern en els propers quatre anys. "Sabem molt bé què hem de fer perquè els ciutadans se sentin orgullosos del nostre país", ha remarcat Freixa, encarregada d'arrencar l'acte. "Estem parlant d'aixecar el país", ha insistit després Salvador Vergés, candidat per Girona i un dels protagonistes de la campanya. L'executiu, ha dit, ha de "confiar" en els ciutadans, perquè així "tornaran a tenir confiança" en l'administració. Ara, ha dit, està "hipernormativitzada" i "burocratitzada", una tendència que també afecta els servidors públics. Es paga, ha dit, un "impost del temps".

Es "malgasten" recursos, segons Vergés, de manera que cal una reforma profunda que aposti per la "proporcionalitat" quan es parli amb l'administració. "Si no es resolen en temps i forma tràmits que se li demana, no pot ser que ho pagui l'afectat", ha apuntat el candidat per Girona, que ha lamentat que sovint la relació es basi en la "presumpció de culpabilitat". Ha citat com a exemple la pagesia, que ha de destinar moltes hores a "paperassa". "Els obliguem a tramitar unes ajudes que, en realitat, són al consumidor i que sumen més burocràcia. Si hi afegim la bretxa digital, es tracta de la tempesta perfecta", ha indicat Vergés, que en aquesta legislatura ha portat la carpeta de pagesia des del grup parlamentari.