Puigdemont es compromet a prendre decisions incòmodes per evitar que Catalunya «toqui fons»

El candidat de Junts, en un acte amb joves a Argelers, veu en risc les "oportunitats" del país si no es planifica a llarg termini, i fa una crida a la mobilització per evitar "pagar les conseqüències" de no pensar en les properes generacions

Carles Puigdemont observa una partida de futbolí amb membres de la JNC a Argelers.
Carles Puigdemont observa una partida de futbolí amb membres de la JNC a Argelers. | Nico Tomás / ACN

Enviat a Argelers per la campanya de Junts

05 de maig del 2024
Actualitzat a les 22:31h

Carles Puigdemont ha arribat poc abans de les dotze del migdia a l'espai Jean Carrère d'Argelers i, després de departir ràpidament amb l'equip de campanya -a la porta del recinte l'estava esperant Josep Rius, un dels seus homes de confiança-, s'ha desplaçat cap a l'exterior del pavelló, on els afiliats de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) estaven fent ús dels futbolins per entretenir-se abans de l'arrencada de l'acte amb joves d'aquest diumenge. Somrient, potser amb el cap encara en la victòria del Girona sobre el Barça que va garantir al seu equip l'accés a la Champions, Puigdemont ha animat una partida en marxa amb comentaris sobre el VAR i, també, sobre Florentino Pérez.

Després d'escoltar Narcís Junquera -d'Amer, com el candidat-, president del consell nacional de la JNC, i de la intervenció de quatre membres de les llistes territorials, Puigdemont ha ampliat alguna de les idees esbossades ja en la resta d'intervencions de campanya. "No venim només a gestionar i a governar. Si entres a la Generalitat, ja saps que això ho has de fer. Venim a aixecar la Catalunya del present", ha destacat Puigdemont, que veu el país "tocant fons" en alguns àmbits. "Cal gent que mani i que prengui decisions, que no tingui por estètica al què diran si pren una decisió o una altra", ha indicat el president, que ha insistit en la idea de "preparar la Catalunya del futur" en els propers anys.

És el moment, ha dit, de prendre "decisions incòmodes", no sempre "populars", encara que li costin "suport" en algun moment. "La mirada llarga, pensant en les futures generacions, serà respectada i agraïda. Els maons de la paret de l'edifici que hem de construir els hem de posar ara", ha resumit l'expresident, que veu l'executiu faltat d'una "actitud" que serveixi per als anys que vindran. Ha posat com a exemple l'1-O, que segons Puigdemont es va fer perquè el relleu generacional "estava en risc". "Estem patint per la Catalunya del futur. Estem arribant a punts de no-retorn", ha assenyalat el candidat de Junts, sense corbata i amb texans. A la tarda rebrà el suport dels impulsors d'un manifest a favor seu.

"La cadena que garanteix el futur del progrés està amenaçada. És el moment de reaccionar", ha apuntat Puigdemont, que ha fet una crida al vot perquè el moment és ara. "Si no anem a les urnes, fins i tot carregats de dubtes o incerteses, en els propers anys en patirem les conseqüències", ha destacat l'expresident, que ha posat el català com a exemple. En aquest punt, ha aprofitat per tornar a criticar el candidat del PSC, Salvador Illa, per l'ús de topònims castellanitzats -Léridai Bajo Llobregat- durant la campanya. El model social construït pels avis i els pares de la generació actual, ha dit, està en risc. Els seus pares, ha comentat, només van agafar un avió en la seva vida. Els béns d'ara són "més efímers".

Entre les qüestions que abans estaven garantides i que ja no ho estan ha citat l'habitatge, la pau -Ucraïna i el Pròxim Orient- o bé la sostenibilitat ambiental, amenaçada per la crisi climàtica. La globalització està "amenaçant" llengües minoritzades, també les que disposen d'un estat independent a favor. I també ha argumentat que cal que la macroeconomia catalana vagi compassada amb l'accés dels joves al mercat laboral amb sous que permetin una vida digna. "Podem perdre la Catalunya de les oportunitats si ens conformem. I podem perdre l'oportunitat d'aprofitar el capital de la gent, amb preparació i talent, perquè és el capital que fa funcionar el món en aquest moment", ha detallat el candidat.

"Cal que algú mani i algú que prengui decisions, i això és pensar en la Catalunya del futur", ha remarcat Puigdemont, que ha apuntat que és "profundament insolidari" per als països d'origen que el país estigui important metges provinents de Sud-amèrica. "Com podem parlar de sostenibilitat? En quina situació queden en aquests països?", s'ha preguntat el candidat, que ha lamentat la situació dels estudiants que es volen dedicar a la medicina però veuen que l'accés al mercat acaba sent complicat.

Ariadna Urroz, secretària general de la JNC i número 19 de la llista per Barcelona, ha remarcat la necessitat de tenir un Govern que "cregui" en els joves, i que sàpiga gestionar les prioritats en matèria d'habitatge, possiblement el problema més gran al qual s'enfronten els menors de 30 anys a Catalunya. "La nostra generació ho ha viscut tot: la crisi econòmica, la pandèmia i l'alt preu dels pisos", ha apuntat Urroz, que ha demanat pensar "a llarg termini". Unes mesures que han d'anar acompanyades de "salaris dignes" i de polítiques d'ocupació que també tinguin en compte el repte demogràfic. Aquesta és una de les qüestions que Puigdemont sempre ressalta en mítings i en entrevistes.