El full de ruta de Puigdemont: com aspira a desbancar Illa?

El candidat de Junts insistirà en el cos a cos amb el candidat del PSC, distanciat a les enquestes, amb una crida a concentrar el vot independentista sense descuidar el flanc de la gestió

Carles Puigdemont, durant la presentació del manifest de suport d'aquest diumenge.
Carles Puigdemont, durant la presentació del manifest de suport d'aquest diumenge. | Junts
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:57h

Poc abans d'arrencar el míting central de Carles Puigdemont a Argelers, un acadèmic ben connectat amb l'univers postconvergent i bon intèrpret de l'actualitat feia la següent observació: "Aquesta campanya de Junts és com la de Jordi Pujol del 1980, que es basava en aixecar Catalunya". Una hora després, el candidat, com si li hagués llegit els llavis, va fer servir exactament la mateixa frase: "Toca aixecar Catalunya". És el missatge que més ha declinat en campanya, i suposa el nucli des del qual aspira a desbancar Salvador Illa, candidat del PSC i favorit en totes les enquestes. Els estrategs de Junts remarquen aquests dies que el vot no es decideix "fins almenys dos dies abans", i que hi ha temps.

Temps per guanyar? "Complicat", admeten totes les veus consultades, per bé que el missatge de "guanyarem les eleccions" ha estat verbalitzat per Puigdemont i també pel seu entorn, especialment després de veure que l'espai Jean Carrère on es fan els mítings es va quedar petit amb les 3.000 persones que van acudir a l'acte central. "El dubte és si en tindrem prou per mossegar Illa i, al mateix temps, poder governar", ressalten diverses fonts implicades en la campanya. El que sí que es dona per fet, en tot cas, és que Junts quedarà per sobre d'ERC. I, en privat, alts dirigents de la formació ja anticipen un futur complicat per als republicans -i Pere Aragonès- si perden el lideratge en el camp independentista.

No és casualitat, per exemple, que Puigdemont no citi en cap moment el president i candidat d'ERC, perquè només aspira a polaritzar amb el PSC i amb el PSOE, amb Salvador Illa i amb Pedro Sánchez. La remuntada, en aquest sentit, es dissenya posant l'accent en dos aspectes: els dubtes sobre el discurs de gestió i estabilitat que intenta projectar Illa; i també les advertències sobre les "conseqüències" que la Generalitat estigui en mans dels socialistes, amb el català com a principal element en risc. En cada míting, els oradors es refereixen als errors del candidat del PSC amb Lérida i el Bajo Llobregat. Puigdemont, de fet, es presenta com l'antídot perquè Catalunya no "toqui fons" en els propers anys.

Si Junts vol retallar distàncies amb els socialistes, ha d'aconseguir concentrar el vot independentista i que no hi hagi fugues ni cap a Alhora -amb Clara Ponsatí i Jordi Graupera al capdavant- ni cap a Aliança Catalana, amb Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll, com a principal referent i candidata per Girona. "No us deixeu seduir per les solucions fàcils", va assenyalar aquest diumenge Puigdemont. Alcaldes de Junts consultats assenyalen que hi ha "caldo de cultiu" per al creixement d'Aliança Catalana en els entorns de Vic, Manresa, Manlleu i altres poblacions anàlogues, i calibren l'impacte que tindria dependre d'Orriols al Parlament. El candidat ja ha dit que no hi pensa pactar després del 12-M.

Perquè, si Puigdemont aspira a la remuntada, ha de quedar relativament a prop d'Illa per poder ser president amb el suport d'ERC i de la CUP, sense descartar una abstenció del PSC en segona volta si Illa té menys suports que ell i no vol quedar com a culpable d'un hipotètic bloqueig o d'una repetició de les eleccions. En cas que hi hagi repetició, el candidat ja ha dit que es tornarà a presentar, i dona per fet que podria fer campanya des de Catalunya. Fonts oficials insisteixen aquests dies que un retorn abans del 12-M, encara que comportés beneficis electorals immediats -sobretot si, com sembla, fos detingut-, està descartat perquè no seria "institucional" sinó vist com "al servei d'un partit".

Qüestió nacional a banda -en campanya s'està parlant poc de com fer la independència amb l'argument que s'ha de "reprendre la conversa" amb tots els actors, especialment entre ERC i Junts-, Puigdemont també insistirà en la gestió en la recta final. Aquest dilluns, sense anar més lluny, presentarà propostes per minimitzar la burocràcia en una administració que aspira a "refundar" a través del "bon govern". Ho farà al costat de la diputada Glòria Freixa i del candidat per Girona, Salvador Vergés. A la número dos, Anna Navarro, fitxatge estrella de la llista, no se la mou d'un paper discret, amb intervencions escasses en el circuit principal de la campanya. Res fa pensar que canviï en la recta final.