Puigdemont trenca el gel amb el PP europeu i obre la porta a tombar els pressupostos de Sánchez

El líder moral de Junts va conversar amb Manfred Weber, una de les veus més reàcies a l'amnistia, en una gala a Brussel·les organitzada pel diari "Politico" i li va clarificar que un referèndum és possible amb voluntat política

Carles Puigdemont i Manfred Weber.
Carles Puigdemont i Manfred Weber. | Nació
29 de novembre de 2023, 11:00
Actualitzat: 12:56h
Manfred Weber no només és el cap de files del PP europeu. També és un dels dirigents comunitaris més reacis a l'amnistia, com va acreditar en un acte amb Alberto Núñez Feijóo celebrat aquest dilluns a Barcelona. L'endemà, en el marc de la gala anual organitzada per Politico a Brussel·les per triar les personalitats més destacades de l'any al continent, Weber va coincidir amb Carles Puigdemont i van tenir un intercanvi d'impressiones polítiques, segons relata la newsletter matinal d'aquest mitjà. En el marc d'aquesta conversa, Puigdemont va obrir la porta a tombar els pressupostos de Pedro Sánchez si no hi ha "avenços suficients" en la negociació sobre el conflicte polític, que arrencarà aquest dissabte a Ginebra.

La conversa ha tingut reverberacions immediates, com ho demostra el fet que Feijóo ja ha sortit públicament a assegurar que no voldria el suport de l'expresident de la Generalitat en un hipotètic escenari de moció de censura del PP que comptés amb els vots de Junts. "A mi no em nomena president del govern el senyor Puigdemont, al senyor Sánchez, sí", ha assenyalat el cap de files del PP just abans de l'arrencada de la sessió solemne d'obertura de la legislatura. Feijóo també ha recordat que podria haver governat amb Junts, però que ho va descartar perquè les condicions eren "il·legals". El cert, en tot cas, és que hi ha haver una trobada entre les dues formacions per explorar el marge negociador, però no es van produir avenços.

En el transcurs de la conversa, Puigdemont també va indicar a Weber que és possible celebrar un referèndum dins del marc legal espanyol si hi ha voluntat política. De fet, Junts plantejarà en la primera reunió amb el PSOE que es pugui celebrar una votació acordada sobre la independència a través de l'article 92 de la Constitució. El líder del PP europeu va retreure-li que continuar insistint amb el procés només faria que "inflamar" la situació i beneficar l'extrema dreta de Vox. "Us esteu retroalimentant", li va assenyalar Weber. Puigdemont li va indicar que es podrien aliar amb el PP per situar un "president independent" a Espanya, però que perquè això passés calia que el partit de Feijóo deixés de tractar-lo com un "terrorista", segons relata Politico.

L'oficina de l'expresident, en un comunicat oficial, ha rebaixat escenaris com aquests. "En cap cas es van formular propostes formals i encara menys es va establir cap negociació per a escenaris que, com va remarcar el president Puigdemont, pertanyen a la política ficció mentre es mantingui l'actual actitud del PP en relació amb Catalunya i la connivència amb Vox", sostenen fonts oficials. Puigdemont, segons Politico, també va obrir-se a votar resolucions amb el PP sobre Israel, amb l'argument que estan "més a prop" en aquest cas que amb el PSOE.

Per la seva banda, els socialistes han refermat el seu compromís amb els compromisos signats. "Sempre complim els acords", ha dit el portaveu al Congrés, Patxi López, que ha recordat que hi ha una majoria d'investidura i que treballaran per tirar endavant els pactes que han permès tenir un govern a l'Estat.