El PP europeu apuja el to contra l'amnistia: «Ja no es castiga el terrorisme»

Manfred Weber, en un acte a Barcelona, sosté que el nou govern de Sánchez pivota al voltant de la "mentida" i avisa que les institucions comunitàries "no callaran" davant les concessions a l'independentisme

Manfred Weber i Alberto Núñez Feijóo, aquest dilluns a Barcelona.
Manfred Weber i Alberto Núñez Feijóo, aquest dilluns a Barcelona. | PP
27 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:12h
Manfred Weber, president del PP europeu, ha protagonitzat aquest dilluns una intervenció especialment dura contra l'amnistia en un acte amb Alberto Núñez Feijóo a Barcelona. En la línia del que ha defensat en les últimes setmanes, però amb un grau més d'intensitat, el dirigent alemany ha assenyalat que "ja no es castiguen" delictes que tenen a veure amb el terrorisme, la violència i la corrupció. "La societat espanyola ja no és igual davant la llei", ha determinat, al mateix temps que insistia en la idea que Pedro Sánchez ha confomat un govern basat en la "mentida" perquè en campanya estava en contra de l'amnistia.

Weber, en referència a la desjudicialització, ha posat de manifest la "preocupació" per l'estat de dret. "Quan veig l'esquerra al Parlament Europeu, em sorprenc. No estan preparats per debatre aquests temes, ni per enfrontar-se les persones que es manifesten [contra l'amnistia]. Però Europa no callarà", ha ressaltat el dirigent alemany, que ha elogiat la tasca de Didier Reynders, comissari comunitari de Justícia, que ha demanat informació a la Moncloa. Weber no s'ha estat de posar en el mateix sac la malversació i el terrorisme per referir-se als protagonistes del procés català que s'haurien de beneficiar de l'amnistia un cop sigui aprovada al Congrés.

De fet, el líder del PP europeu ha indicat que hi ha coses que "s'estan fent malament", però que les institucions europees poden actuar per corregir-les. "Tenim corrupció, violència i terrorisme. Ja no es castiga, tot això. La societat espanyola ja no és igual davant la llei", ha apuntat Weber, que ha assenyalat que Espanya no pot seguir el mateix camí que Hongria i Polònia. "No ho permetrem", ha remarcat el dirigent alemany, que després de tot aquest discurs ha indicat que "respecta" Pedro Sánchez i la manera com ha arribat al poder tot i perdre les eleccions. "Però ha de quedar clar que aquest govern espanyol està basat en la mentida", ha diagnosticat, perquè durant la campanya electoral el PSOE havia estat arrenglerat en contra de l'amnistia.

En clau catalana, Weber ha ressaltat que no es pot "dividir" la societat. "Jo també vinc d'una regió, Baviera, que era un regne independent durant mil anys. Però en fa 150 es va produir la unificació d'Alemanya, que és la meva pàtria i la meva nació", ha assenyalat, al mateix temps que demanava "unitat" com a recepta per al futur de l'Estat. "No hem de dividir en base a les identitats, ho hem de veure tot com un conjunt", ha apuntat Weber, que ha situat Sánchez com un "mal exemple" en termes de lideratge per les concessions a l'independentisme. Feijóo ha anat encara més enllà, perquè ha mesclat la seva investidura amb què passa a Gaza.

En aquest sentit, el líder del PP ha assenyalat que el gir de Sánchez sobre el reconeixement de Palestina no es pot dur a terme perquè no està pactat amb la resta de socis europeus, i també per tot el que ha passat amb Hamàs l'últim mes. I, en aquest punt, ha indicat que "una altra organització terrorista" -en referència a ETA i a Bildu- ha servit al PSOE per reeditar el poder. A banda de les crítiques habituals a Carles Puigdemont pel seu paper clau en l'inici de la legislatura, Feijóo ha donat per fet que s'ha concedit un referèndum a Catalunya. "Hi ha d'haver imperi de la llei, no un imperi de qui esquiva la llei", ha remarcat el dirigent gallec.

"El respecte a l'estat de dret és un assumpte europeu", ha assenyalat Antonio Tajani, expresident de l'Eurocambra, ben connectat amb els populars estatals i defensor de la "unitat nacional". "Defensar l'autonomia de les regions és molt important, però l'autonomia no és la independència. No es pot destruir Europa", ha remarcat Tajani, que ha demanat treballar de manera conjunta entre Espanya i Itàlia -d'on és ell- per defensar les "grans pàtries". "No hi ha petites pàtries. Són valors que hem de defensar a nivell europeu", ha ressaltat. Un "visca el rei" ha tancat la intervenció de l'ara vicepresident del govern italià de Giorgia Meloni.