Puigdemont visitarà la Catalunya Nord per primera vegada després de perdre la immunitat

L'expresident de la Generalitat assistirà a un acte commemoratiu pels 50 anys de la mort de Pau Casals en què també hi haurà Aragonès, Pujol, Montilla i Torra

Puigdemont, en un acte del Consell de la República a Perpinyà
Puigdemont, en un acte del Consell de la República a Perpinyà | Josep M. Montaner
19 d'agost del 2023
Actualitzat a les 16:33h
Carles Puigdemont visitarà la Catalunya Nord aquest dilluns, la primera vegada que ho farà després que la justícia europea li retirés la immunitat. L'expresident de la Generalitat i actual eurodiputat de Junts participarà aquest dilluns en un acte commemoratiu amb motiu dels 50 anys de la mort del músic Pau Casals. L'esdeveniment tindrà lloc al voltant de les 12 hores a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà, a Conflent, i és organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu. En l'acte també hi haurà el president Pere Aragonès i els expresidents Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra.

A principis de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va retirar la immunitat a Puigdemont, ToniComín i Clara Ponsatí. Això deixa els dirigents independentistes en una situació incerta, perquè obre la porta a la possibilitat que el jutge Pablo Llarena emeti noves ordres de detenció. En el cas de Ponsatí, ja va tornar a Catalunya i va ser detinguda per presentar-la al Suprem, tot i que va sortir-ne en llibertat a un pas de judici per desobediència.

La decisió del TGUE, on els independentistes no acostumen a obtenir victòries importants, es pot recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on sí que se'ls ha donat la raó en més d'una ocasió. Un exemple d'això és, precisament, sobre la immunitat. Tot i això, Puigdemont va preferir no viatjar a Estrasburgquan es va retirar aquesta protecció davant el perill de trepitjar sòl francès. Ara, a la Catalunya Nord, ho farà.

La figura de l'expresident ha tornat a la primera plana de la política espanyola després dels resultats de les eleccions del 23-J i ara ja compta amb el reconeixement tàcit del PSOE com a interlocutor en les negociacions amb Junts, com s'ha posat en evidència per a la presidència del Congrés dels Diputats. El líder moral de la formació es posa al capdavant de la nova estratègia del partit en dos fronts: la resolució del conflicte i la batalla electoral amb ERC.