Quants diputats té el Parlament i quants en calen per a la majoria absoluta?

Els ciutadans trien un total de 135 escons a la cambra catalana, repartits entre les quatre demarcacions en relació amb les xifres de població

El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu
El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Redacció
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 15:39h

En una democràcia parlamentària com la catalana cal recordar que la ciutadania no vota el Govern en unes eleccions, sinó els representants de la cambra legislativa, que en el cas del nostre país és el Parlament de Catalunya. Però, com funciona el repartiment d'escons?

En primer lloc, cal tenir en compte que la cambra catalana compta amb un total de 135 diputats, que representen els vots de les quatre demarcacions catalanes. Concretament, 85 escons es trien a Barcelona, 18 a Tarragona, 17 a Girona i 15 a Lleida. Tots ells basats en el nombre d'habitants. És per aquest motiu que els partits majoritaris tenen quatre caps de llista i que les formacions minoritàries es presenten només allà on creuen que poden obtenir representació.

Així doncs, els comptes per establir la majoria absoluta són força simples. Només cal tenir un diputat més que la meitat dels totals que hi ha a la cambra, és a dir, que la majoria absoluta del Parlament de Catalunya és de 68 escons.

En uns comicis això implica que, si un partit supera el topall dels 68 parlamentaris i cap diputat vota en contra del seu candidat, tindrà la presidència de la Generalitat. Per altra banda, i com és habitual des de fa unes dècades a Catalunya, si cap partit arriba a la majoria absoluta, s'haurà d'obrir el joc dels pactes.