Sabrià (ERC): «Els 'comuns' no volen avançar ni ens volen deixar avançar a la resta»

El portaveu dels republicans replica Rabell que és compatible fer "els millors pressupostos possibles ara" i buscar les eines d'un estat per incrementar recursos en un futur | Rebutja que els Mossos no hagin d'exercir de policia judicial en casos vinculats al procés, com demana la CUP | ERC s'adhereix a la crida de l'AMI a treballar el 6-D i no descarta obrir ajuntaments i permetre que els funcionaris se sumin

21 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:51h

Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dilluns. Foto: ERC


Les crítiques de Catalunya Sí que es Pot cap al projecte de pressupostos elaborat pel vicepresident català, Oriol Junqueras, no han caigut massa bé a ERC. El portaveu del partit, Sergi Sabrià, ha replicat aquest dilluns les declaracions del president de la coalició d'esquerres, Lluís Rabell, a la manifestació per uns pressupostos socials conforme en una societat amb tantes famílies al llindar de la pobresa o amb dificultats econòmiques difícilment es poden fer passos cap a l'autodeterminació. "Quan sentim Rabell i els "comuns" tenim la sensació que no volen avançar ni ens volen deixar avançar a la resta", ha criticat el republicà, que ha opinat que en realitat "només busquen excuses per evitar decidir", ja que creu que, si bé ara es diu que no es pot culminar el procés amb una societat empobrida, en una fase expansiva opinarien que es busca la independència per egoisme.

Així, Sabrià ha considerat que és compatible buscar "pressupostos socials avui i eines socials per pressupostos més socials cada any a partir d'ara", ja que els comptes elaborats pel Govern són "els més socials i progressius possibles", ja que inclouen "1.000 milions més en partides socials"". "No ens dediquem a fer promeses, fem perquè podem, no tant com voldríem perquè no tenim les eines d'un estat", ha admès. En tot cas, ha negat que Junqueras no tingui ganes de negociar, i ha recordat que ja es va reunir amb Rabell abans d'enllestir la proposta de pressupost.

Així mateix, davant les crítiques del diputat de la CUP Benet Salellas a la proposta de Junqueras, el portaveu d'ERC ha replicat que continuaran dialogant en comissió i ha confiat que "cap de les parts implicades no s'equivocarà i aconseguirem tenir aquests pressupostos". En aquesta línia, entén que el parlamentari anticapitalista hagi afirmat que no veu moltes de les seves propostes als comptes, però ha assenyalat que també n'han quedat fora moltes del PDECat o d'ERC. "Seran dies llargs i hi haurà moltes oportunitats de parlar de pressupostos", ha assenyalat.

Els Mossos com a policia judicial

Ara bé, no només en relació als pressupostos hi ha diferències entre ERC i la CUP. Salellas també ha defensat que el departament d'Interior hauria de demanar als tribunals que, en els casos sobre judicialització del procés, sol·licitessin que la tasca de policia judicial la fessin altres cossos i no els Mossos, petició que no és compartida pels republicans. "No podem anar endavant i a la vegada fer renúncies", ha asseverat Sabrià, qui ha defensat que "la policia judicial és la que és". "No podem renunciar a temes que ja són responsabilitat nostra", ha insistit, i ha demanat centrar-se en una major coordinació davant la judicialització de la política que fa l'Estat i no a "renunciar a funcions com a pròpies".

En canvi, sí que hi ha consens en l'independentisme en que el nomenament d'Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya comportarà pocs canvis. El portaveu republicà creu que és un pas més de l'"operació maquillatge que s'està començant des de l'Estat" i, tot i que ha mostrat "tota la voluntat de diàleg de sempre", també ha assenyalat que "la sensació és que intenten canviar les formes i les polítiques seran les de sempre, reaccionàries", motiu pel qual no esperen una actitud diferent de la institució.

Així mateix, com la CUP, ERC ha afirmat que s'adhereix a la crida de l'Associació de Municipis per la Independència que els electes locals treballin el 6 de desembre i s'adhereixin al manifest que elaborarà. En tot cas, ha apuntat que "cadascú trobarà la seva manera" de participar en la reivindicació, i fins i tot ha avançat que obriran el consistori "allà on calgui obrir" i tampoc no ha descartat fer treballar empleats públics.