Sánchez dissenya un govern de fidels que farà gestos immediats amb Catalunya

El paper del dirigent del PSC que sigui ministre serà clau dins d'un govern en el qual Ábalos i Lastra seran els puntals del president

Pedro Sánchez celebrant la investidura amb els diputats del seu partit
Pedro Sánchez celebrant la investidura amb els diputats del seu partit | Flickr PSOE
03 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:23h
Pedro Sánchez ha agafat el timó d'Espanya conscient que no hi haurà temps de treva i que des del primer minut serà altament fiscalitzat tant per aquells que li han donat suport com pels que ja deixen clar que faran d'oposició sense respir. És per això que el nou president ha activat ja tot l'engranatge per dissenyar un govern pilotat per un pinyol de fidels, paritari i d'alt perfil polític; i un full de ruta que permeti emetre senyals de canvi de forma immediata. Especialment pel que fa al conflicte amb Catalunya. Les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, l'Estatut escapçat, l'aixecament del control de les finances de la Generalitat, i les 45 demandes que Carles Puigdemont va portar a la Moncloa emmarquen el diàleg que té previst oferir el govern Sánchez.

El calendari sobre el qual treballen els socialistes és que abans de dimecres ja hagi pres possessió el govern i que el consell de ministres es reuneixi per primera vegada el pròxim divendres per ultimar el sottogoberno i posar en marxa les primeres mesures. Ja hi ha alguns dirigents del PSOE que tenen garantit un paper en l'executiu. Els dos grans puntals de Sánchez, que es van mantenir fidels al dirigent fins i tot quan va ser defenestrat pel comitè federal de l'1 d'octubre del 2016, són l'actual secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos; i la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra.

Ábalos i Lastra, els puntals del president

Es dona per fet que el president els atorgarà a tots dos grans responsabilitats, però procurarà que un assumeixi més pes dins del govern perquè l'altre porti les regnes del partit en un moment en què s'ha de preparar el terreny per a les municipals del 2019. Tots els governs del PSOE han comptat sempre amb un ministre del PSC i aquest no serà una excepció. De fet, serà més important que mai tenint en compte que la distensió de la situació amb Catalunya és un dels grans reptes de l'era Sánchez.
 

Pedro Sánchez amb Margarita Robles, Adriana Lastra i José Luis Ábalos, arribant al Congrés Foto: Flickr PSOE


Un paper rellevant per al PSC

La líder dels socialistes catalans al Congrés, Meritxell Batet, és un dels noms que sona amb més força com a ministra catalana malgrat que va ser una dirigent que es va posar de perfil durant la campanya de Sánchez per recuperar la secretaria general del PSOE. Batet, professora de dret constitucional, ha seguit una línia ascendent dins del socialisme. La major part de la seva trajectòria política l'ha fet a Madrid, és respectada per tots els sectors del socialisme, transmet un aire fresc i és moderada en el discurs i en les formes, un perfil que pot ser clau davant del repte català.

Iceta serà clau a Catalunya i Carles Ruiz té números per ser delegat del govern

Tot apunta que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no es mourà del Parlament, on es considera que ara tindrà un pes molt més rellevant que al principi de la legislatura com a interlocutor clau amb el govern de Sánchez. Un dels noms que està sobre la taula per assumir el paper de delegat del govern espanyol a Catalunya és el de l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que va ser premiat amb un càrrec a l'executiva del PSOE després d'haver pilotat la campanya de les primàries de Sánchez en territori català. Fonts del PSC apunten que, tot i que a les travesses ha estat el nom del secretari d'Organització, Salvador Illa, a aquest dirigent se'l considera necessari al partit per preparar les municipals de l'any vinent. "És necessari per portar la casa", apunten.

Sigui com sigui, es dona per descomptat que els relleus de de Soraya Sáenz de Santamaría i Enric Millo -artífexs de la repressió- com a interlocutors amb Catalunya beneficiarà en la relació i el diàleg que es pugui establir amb la Generalitat.

Calvo, Robles i López es donen per segurs a l'executiu

Un altre dels noms que es dona per segur a l'executiu són Carmen Calvo, exministra de Cultura del govern de Zapatero i secretària d'Igualtat del PSOE. Prové de la federació d'Andalusia però no té una relació molt fluïda amb la presidenta de la Junta, Susana Díaz. L'actual portaveu al Congrés, Margarita Robles, que va donar suport incondicional a Sánchez des del "no és no" a Rajoy, també es perfila com a ministra. Exmagistrada del Suprem, es dona per fet que assumiria la cartera de Justícia. L'exlehendakari Patxi López, que va enfrontar-se a Sánchez a les primàries, també pot tenir lloc reservat a l'executiu. En concret, a Defensa o a Interior. Un altre noms que podria formar part del govern de Sánchez és l'exministre Jordi Sevilla, per a Economia. La incorporació d'algun independent es dona també per garantida.
 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el republicà Joan Tardà Foto: Flickr PSOE


Reunió amb Torra i primers gestos amb Catalunya

Fonts socialistes expliquen que els gestos de Sánchez seran immediats. Aquest dissabte ja va jurar el càrrec sense símbols religiosos -ni crucifix ni Bíblia- i en els pròxims dies donen per fet que hi haurà anuncis "importants". Fins i tot ja el pròxim divendres després de la primera reunió del consell de ministres. La derogació dels punts més nocius de la llei mordassa podria ser una de les primeres mesures. Pel que fa a Catalunya, Sánchez no vol trigar en reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, com a mostra de la seva voluntat de diàleg.

El nou president ha insistit que aquesta negociació amb Catalunya es mourà sempre dins del marc constitucional. Els socialistes descarten un acord per a un referèndum -la solució que abandera Podem- i, conscients que la legislatura s'esgotarà abans del 2020 i que no hi ha ni prou suport ni temps per afrontar una reforma de la Constitució, volen posar sobre la taula els punts de l'Estatut que van ser suspesos pel TC, alguna de les lleis socials aturades per aquest mateix tribunal, el llistat de 45 punts que Carles Puigdemont va posar sobre la taula de la Moncloa i que Rajoy va guardar en un calaix i la reforma del finançament, pendent des del 2014. S'abordarà també a curt termini l'aixecament del control de les finances de la Generalitat un cop es constati que el Govern de Torra pretén transitar "dins de la legalitat".