Sánchez insisteix que l'independentisme ha de «passar pàgina de la unilateralitat»

ERC acusa el president espanyol de deixar "molt tocada" la relació amb el sobiranisme i el PP li reclama que anul·li la reunió amb Torra fins que es disculpi amb Felip VI

Pedro Sánchez, al Congrés, junt a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo.
Pedro Sánchez, al Congrés, junt a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo. | Congrés dels diputats
27 de juny del 2018
Actualitzat a les 15:58h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimecres que no pensa dialogar entorn l'autodeterminació amb Quim Torra, tal com va formalitzar dimarts el PSOE, votant en contra d'una moció d'ERC a favor d'un "diàleg sense condicions i renúncies". "Cal passar pàgina de la unilateralitat", ha asseverat el líder dels socialistes, en el marc del debat sobre la cimera del Consell Europeu del 28 i 29 de juliol.

Sánchez ha criticat també al ple del 6 i 7 de setembre que va aprovar les lleis de desconnexió, per justificar que cal passar pàgina, i ha negat que "la Constitució sigui un camp estret per dialogar i trobar una solució a la crisi a Catalunya" i ha recordat que "l'Estatut compta amb un suport majoritari" a l'independentisme. Per això, defensa que la Constitució i l'Estat han de ser "el punt base" sobre el qual "construir un consens bàsic en la societat de Catalunya".

Ho ha fet com a rèplica al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que ha lamentat que el president espanyol reediti "la foto del 155" i deixi "molt tocada" la relació amb el Govern per al diàleg. Segons lamenta el republicà, Sánchez pretén "dissenyar un camp de joc molt petitó" en limitar el diàleg al marc constitucional -com ja va fer a Berlín dimarts al matí- i fer "el mateix discurs del PP".

Tal com va avançar dimarts, Tardà creu que les relacions entre el PSOE i els independentistes hagin quedat "molt tocades". "Vostè es va equivocar molt, No va ajudar en res que la reunió amb Quim Torra funcioni. Però la història dirà", ha lamentat, i ha alertat que "posar el cap sota l'ala o tancar els ulls no permet pensar que els problemes queden resolts". "Han expulsat 2,3 milions de persones del diàleg i aviat veurà que ha estat un error", ha conclòs.
 

Joan Tardà, aquest dimecres, al Congrés. Foto: Congrés dels diputats

El PP demana que no es reuneixi amb Torra


Al seu torn, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, també s'ha referit al procés català i ha acusat Sánchez d'actuar en favor dels independentistes per pagar els vots favorables a la seva investidura, i l'ha emplaçat a "suspendre" la reunió del dia 9 de juliol amb Torra "fins que demani perdó per les seves ofenses al rei". Hernando, que també ha demanat al president espanyol que aclareixi a la cambra si li sembla que Torra "és o no un supremacista xenòfob", també ha acusat el líder de Podem, Pablo Iglesias, de reunir-se amb "feixistes", en referència a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a qui va visitar al centre penitenciari de Soto del Real.

En aquest marc, el dirigent popular també ha acusat Sánchez de negar-se a aprovar un nou sistema de finançament perquè "sembla que es reserva per a un model bilateral per negociar amb els que li poden donar contraprestacions a aquesta cambra", i al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, de permetre la reobertura de les "ambaixades" de la Generalitat, que segons ha dit "fomenten la hispanofòbia".
 

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, aquest dimecres. Foto: Congrés dels diputats


Sánchez, però, no ha fet cas a aquestes demandes i ha reclamat als populars que "liderin l'oposició, però no liderin la crispació". I furgant en els diversos posicionaments dels aspirants a liderar el PP, ha asseverat que els dirigents "no tenen discurs per Catalunya, han estat sobrepassats per la crisi territorial", motiu pel qual els ha demanat "suport per resoldre aquesta qüestió" i eviti "tornar al greuge territorial". "Li demano que no es refugiï en allò còmodes, que es mirin als ulls, facin autocrítica i siguin lleials a l'Estat", ha insistit.

Rufián titlla de 'hooligans' Batet i Borrell

Posteriorment, en el punt sobre preguntes al president espanyol, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha avisat Sánchez que, si creu "amb bones paraules, cops a l'espatlla, dinars i promeses", els republicans s'oblidaran dels "nou segrestats a Alcalá Meco, Estremera i Soto del Real, ha de canviar d'assessors. Igualment, ha demanat que ell no digui pel matí que els independentistes no són tan dolents i que "els hooligans Meritxell Batet i Josep Borrell parlin a la nit d'enfrontament civil". "Parli menys amb el PSC que roba alcaldies a Dolors Sabater i es fa fotos amb Albiol en manifestacions amb Albiol i parli més amb nosaltres", ha conclòs.

El president espanyol ha replicat que no és ingeni per pensar que amb gestos seduirà ERC, a qui ha demanat que "no desqualifiqui" ministres seus. En tot cas, ha donat suport a les declaracions de Batet i Borrell referint-se a "la fractura social que existeix a Catalunya", la qual atribueix a "la manca d'estratègia i criteri" del govern de Mariano Rajoy, motiu pel qual ha ofert "diàleg sincer, directe i obert entre els governs d'Espanya i de la Generalitat".
 

El portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, aquest dimecres. Foto: Congrés dels diputats


En l'última intervenció relativa a Catalunya en el ple del Congrés, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha avisat que, "sense la llibertat dels presos, la normalitat política no serà possible" i, davant el cop de porta relatiu a tractar la qüestió de l'autodeterminació, ha reclamat que "cal reconèixer els resultats del 21-D, que han reafirmat la demanda del dret a decidir i de l'estat propi". També ha etzibat que "no es pot renunciar a l'1-O, és un fet polític indiscutible", pel qual "algú haurà d'assumir càrregues penals per part de l'Estat per l'actuació de la policia".

En aquesta interpel·lació, que derivarà en una moció que es votarà en el proper ple, Campuzano ha situat el nucli de la resolució del conflicte en el "reconeixement de Catalunya com a nació i que Catalunya serà el que vulguin els catalans" i, per tant, en un diàleg en què tots puguin defensar les seves "idees sense renunciar a res". "Si no, serà un simple exercici retòrics que ens mantingui entretinguts unes setmanes i mesos però no servirà per resoldre una qüestió tan profunda com la plantejada per Catalunya", ha insistit.

Batet nega que hi hagi exiliats

En la rèplica, Batet ha rebutjat l'estatus dels represaliats pel procés i ha asseverat que "no hi ha exiliats a Espanya, hi ha fugits de la justícia espanyola", així com ha criticat que segueixi apel·lant a l'1-O: "És lliure de mirar cap enrere, nosaltres no ho farem, volem mirar endavant, mirar enrere només porta al retret i al greuge". En tot cas, ha rebutjat el dret a decidir en deixar clar que "les majories absolutes legitimen per governar, però no per trencar amb l'estat de dret i democràtic".

La ministra ha considerat que als presidents els correspondrà establir els marcs del diàleg, ha subratllat que "no existeix una posició única dels catalans i espanyols", que "el diàleg sincer, lleial i constructiu no es fa a través d'interpel·lacions i mocions" i que cal pensar cada acció i declaració per evitar "aprofundir en la fractura de la societat catalana". "El diàleg només té sentit des de la confiança i, perquè n'hi hagi, hi ha d'haver respecte a l'altre i al sistema que permet fer política", ha afegit, deixant clar que no permetrà accions de desobediència, i s'ha mostrat convençuda d'aconseguir assolir una reforma institucional que sumi tant al PP com a l'independentisme.
 

Meritxell Batet, aquest dimecres. Foto: Congrés dels diputats