Sánchez recepta calma per formar govern a Espanya i descarta la repetició electoral

El PSOE confia que els partits independentistes catalans facin un "procés de reflexió" després que el PSC hagi obtingut més escons que Junts i ERC plegats

Cristina Narbona, Pedro Sánchez i Maria Jesús Montero, aquest dilluns.
Cristina Narbona, Pedro Sánchez i Maria Jesús Montero, aquest dilluns. | Carlos Luján / EP
24 de juliol del 2023
Actualitzat a les 18:25h
L'eufòria que es va viure diumenge al vespre a la seu del PSOE davant del triomf del bloc progressista en les eleccions del 23-J s'ha sostingut fins aquest matí. Els socialistes han celebrat la reunió habitual dels dilluns de la comissió executiva federal, i ho han fet entre abraçades, aplaudiments i somriures. Una tranquil·litat i calma que feia anys que no es vivia a la seu de Ferraz després d'uns comicis. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tirat de discurs optimista, i ha apel·lat a la calma per formar l'executiu. Però no ara, sinó a partir del setembre després de les vacances estivals. Així mateix, ha descartat que hi hagi una repetició electoral: "Segur que la democràcia trobarà la fórmula de governabilitat", ha dit davant dels seus. La reunió s'ha celebrat a porta tancada i el partit ha decidit no fer la roda de premsa habitual després de la trobada.

Durant la sessió de treball, Sánchez ha fet valdre que 11 milions de persones hagin votat "avançar", lluny de la "involució" i "retrocés" que suposaven els projectes del PP i Vox. El líder dels socialistes també ha erigit el seu partit en un referent a Europa i el món, després del retrocés del socialisme i l'avenç de l'extrema dreta en països propers, com il·lustren com Finlàndia, Grècia, Àustria o Suècia. És per això que davant dels deures ben fets a Espanya, Sánchez ha traslladat el missatge que ara, després de dues eleccions en poc temps, toca descansar. 

Des de l'entorn dels socialistes consideren que cal donar aire perquè els partits que podrien formar part de la governabilitat facin la seva anàlisi, i que després ja serà hora d'entomar converses. Segons fonts presents a la reunió del PSOE, en la trobada no s'ha fet "cap menció" sobre el mapa diferenciat que deixen aquests resultats amb relació al 2019, ara que els set escons de Junts són clau per esquivar el bloqueig i noves eleccions, al contrari de fa quatre anys. Sense l'abstenció del partit liderat a Madrid per Míriam Nogueras, l'aritmètica per crear un govern progressista és gairebé impossible. Mentrestant, Junts prioritza refer la unitat de l'independentisme abans d'abordar la investidura de Sánchez.

No s'ha parlat de Junts, però des de l'entorn del PSOE sí que consideren que l'independentisme ha de fer una "reflexió" després dels resultats. De fet, reivindiquen que el mapa electoral resultant envia "un missatge" als catalans davant la victòria, per tercera vegada en uns comicis -espanyoles, municipals del 28-M, i autonòmiques del 14-F- del PSC de Salvador Illa. Des del PSOE, doncs, faran valdre el fet que els socialistes catalans, després del 23-J, tinguin més diputats que tot l'independentisme junt: 19 del PSC vers 14 d'ERC i Sumar. "Som la primera força a Catalunya i al País Basc, això és integrar Espanya", afegeixen. 

Sigui com sigui, de moment el PSOE aposta per la calma. "Si són tres mesos per posar-nos d'acord, això no és un temps llarg. No podem tenir presses després d'aquest resultat", remarquen des de Ferraz. Significarà això que no hi hagi reunions en les setmanes vinents? De moment, el que s'ha de resoldre abans és la constitució del Congrés i el Senat, prevista pel 17 d'agost. I en aquesta sessió s'ha d'arribar amb un acord sobre les meses de les dues cambres. Podria ser que Junts exigís alguna cosa en aquest primer moment? Des del PSOE contemplen que una qüestió per començar a parlar amb el partit independentista podria ser alguna cessió o encaix davant del fet que el partit de Nogueras a hores d'ara no pugui formar grup parlamentari propi

Sumar va per feina i el PSOE ho vol deixar pel setembre

Pel que fa a reunions amb Sumar, els socis naturals del PSOE, els socialistes insisteixen que traslladen el calendari al setembre. Tot i això, avui mateix en roda de premsa el portaveu de la formació dels de Yolanda Díaz, Ernest Urtasun, ja ha posat deures al PSOE per iniciar "des d'ara mateix" trobades per construir el futur programa de govern l'estructura ministerial. En la roda de premsa, Urtasun s'ha mostrat convençut, igual que Sánchez, que la investidura tirarà endavant perquè a "ningú" li passa pel cap donar una "segona oportunitat" al PP i Vox.

Ara bé, com hauran de ser les converses per fer-ho possible? Per Urtasun ara és "massa aviat" per aventurar què es negociarà amb les diferents forces polítiques, inclosa Junts, i per això ha evitat concretar quin serà el "contingut" de la negociació. 

I el PP? Sánchez va enviar un missatge de Whatsapp ahir al vespre al guanyador de les eleccions, el popular Alberto Núñez Feijóo. Però si hi ha alguna trobada, no es produirà fins al setembre, insisteixen des de Ferraz. "Que la gent descansi i gaudeixi de les vacances", ha insistit el candidat del PSOE. Amb aquesta estratègia, confia que els populars es desgastin amb el pas del temps i que les esquerres arribin a bon port.