Sánchez defensa l'acord abans de la consulta d'ERC: «És magnífic per a Espanya i per a Catalunya»

El president del govern espanyol atribueix a les seves polítiques que ja no hi hagi majoria independentista al Parlament i assenyala que es necessitarà més temps per tal de resoldre el conflicte a través de "diàleg, negociació i acord"

Pedro Sánchez, aquest dimecres.
Pedro Sánchez, aquest dimecres. | Europa Press
31 de juliol de 2024, 11:50
Actualitzat: 11:52h

Cada estiu, abans de marxar de vacances, Pedro Sánchez compareix per fer balanç de l'últim semestre. Enguany, el preacord entre ERC i el PSC ha estat protagonista de la intervenció del president del govern espanyol, que ha indicat que Espanya està avui més "unida" i és més "pròspera" que quan va arribar al poder gràcies a una moció de censura el 2018. "S'han reconstruït ponts a través del retrobament", ha remarcat el dirigents socialista, que ha definit com a "magnífica" l'entesa, que divendres serà sotmesa a consulta entre les bases d'ERC. "L'acord és magnífic per a Espanya i per a Catalunya", ha defensat Sánchez, que també ha apostat per la singularitat catalana en finançament.

El líder del PSOE ha indicat que el 2018 va "heretar" la crisi "més gran" a nivell territorial que hi ha hagut en les últimes dècades. "Un Parlament va imposar una declaració d'independència. Es va danyar severament la reputació internacional d'Espanya, i van marxar milers de milions d'euros", ha apuntat Sánchez, que ha insistit en la idea que va quedar tocada la convivència entre catalans i també entre catalans i la resta de l'Estat. El president espanyol ha apuntat que s'han "reconstruït ponts" a través del "retrobament". "La dreta i la ultradreta van dir que es trencaria Espanya, i que s'enfonsaria. Avui Espanya és més unida i pròspera que quan vam arribar al Govern", ha apuntat.

"Per primera vegada no hi ha majoria independentista. El diàleg i la negociació han tornat. Les parts han dialogat amb respecte i amb voluntat genuïna d'arribar a acords. No pretenc dir que el problema estigui resolt, perquè evidentment necessitarem temps i voluntat d'arribar a acords. El que ningú pot ocultar és que avui Catalunya i Espanya estan molt millor que el 2017, i encara ho estaran millor el 2028", ha remarcat Sánchez, que ha parlat de "pau social" i de "convivència", que és el que "demanava Europa". "És molt rellevant, perquè és una consecució del govern [espanyol] progressista, dels socis i dels ciutadans de Catalunya", ha apuntat el dirigent socialista, que ha apuntat que tot l'Estat se'n beneficiarà.

Sánchez ha indicat que el govern espanyol està en la "direcció correcta" en matèria social gràcies a la pujada del salari mínim i de les pensions. "S'ha reduït l'IVA dels aliments i també el preu del transport públic", ha remarcat el líder del PSOE, que també ha situat l'habitatge com el principal "problema" que té la ciutadania. Això és el que centrarà la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà en el segon semestre de l'any. Sánchez s'ha mostrat optimista en matèria macroeconòmica, i ha tret pit del fet que "no s'hagi trencat res" després d'adoptar mesures destinades a millorar el benestar de la ciutadania. "Treballem per això", ha ressaltat el president del govern espanyol.