Santamaría s'obre a abordar les 45 demandes de Puigdemont «i d'altres», però no el referèndum

La vicepresidenta del govern espanyol afirma que el referèndum "no forma part del mandat democràtic del govern espanyol ni de la CUP" en no ser de la seva competència | El PP s'obre a canvis en el model autonòmic però exclou qualsevol tracte específic per a Catalunya

Santamaría, aquest dissabte a Barcelona.
Santamaría, aquest dissabte a Barcelona. | PP
17 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:08h
La plana major del PP ha desembarcat aquest dissabte a Barcelona per participar en una reunió sobre la ponència política i territorial del proper congrés popular. L'operació diàleg segueix, amb una major presència dels pesos pesats del partit i del govern espanyol a Catalunya, però el seu projecte d'estat no varia massa i evita cap concessió que comporti un tracte singular per a la Generalitat, segons s'ha pogut desprendre de les intervencions inicials a la trobada. I evidentment, el referèndum queda fora de qualsevol agenda de negociacions, ja que aquest "no forma part del mandat democràtic del govern espanyol ni de la CUP", en no conformar el seu marc de competències, segons la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, qui, tot i això, s'ha compromès a atendre les altres 45 demandes de Carles Puigdemont, les quals aviat abordarà també a Barcelona amb el seu homòleg català, Oriol Junqueras.

D'aquesta manera, la número dos de l'executiu espanyol ha deixat ben clar que la seva presència a Catalunya anirà en augment: "Som govern d'Espanya, però també de Catalunya i per als catalans, que ens han votat molt. Som els seus interlocutors, directes i immediats, i estarem aquí. L'Estat i el govern de l'Estat estarà aquí, i parlarà amb les institucions catalanes, però també amb el conjunt dels catalans". Ho faran, segons ha afirmat per tractar "els 45 que assenyalen alguns", en relació a les peticions de Puigdemont, "i d'altres" que no consten en el document lliurat a Mariano Rajoy, entre els quals ha inclòs demandes pel que fa a "universitats, centres tecnològics, R+D+i o cultura". "Sabem escoltar i acordar i ho farem", ha assegurat.

Els catalans són com un veí del sisè

Tot i això, ha deixat el referèndum de banda, atès que "el que són el conjunt dels espanyols, ho decideixen els ciutadans de la nació", i ha dibuixat una metàfora per exemplifica aquesta situació: "Si, en una comunitat de veïns, els del sisè decidissin sols, el que estaria fenomenal seria l'ascensor i el que menys potser el portal". Per contra, ha apostat per tenir "un bon ascensor i un bon ascensor, entre tots". Sigui com sigui, ha subratllat que "l'escenari que ens marca el terreny de joc és l'espai constitucional, les lleis que ens donem entre tots i els valors essencials d'aquesta convivència".

Santamaría: "
Si, en una comunitat de veïns, els del sisè decidissin sols, el que estaria fenomenal seria l'ascensor i el que menys potser el portal"

Igualment, Santamaría ha tingut paraules d'agraïment a la feina del PP a Catalunya, on "es treballa en l'essència de la igualtat, de la solidaritat, de poder opinar i de ser interlocutors de tots els ciutadans" i en "defensa de la convivència, la democràcia, la moderació i la centralitat, denunciant la radicalitat". "Som un partit constitucionalista i no només en fem gala, ho exercim cada dia", ha destacat, fet que s'evidencia, segons ha apuntat, quan posen "en valor la concòrdia, l'acord i el diàleg, com a mitjà per assolir solucions que serveixin per a tot el món".

L'estalvi dels mecanismes per a proveïdors

En aquest sentit, ha destacat el diàleg amb moltes autonomies i partits per pactar l'horitzó de despesa i de deute públic per al 2017 i ha subratllat els efectes dels mecanismes posats a disposició de les comunitats per pagar a proveïdors, ja que "les institucions catalanes han rebut 60.000 milions d'euros per pagar proveïdors, i el 60% dels quals ha anat a la sanitat catalana". Aquests préstecs, a més, "han estalviat 16.000 milions d'euros en el pagament d'interessos" a la Generalitat. De fet, ha assegurat que "Espanya és un dels llocs més descentralitzats del món" i ha demostrat que, malgrat les dificultats econòmiques, aquesta descentralització permet afrontar situacions de crisi si hi ha coordinació.

Per altra banda, en una referència velada a la judicialització del procés, Santamaría ha apuntat que "la llei és la voluntat sobirana del poble, i està feta per protegir-lo dels mals governants", motiu pel qual "exigir el respecte a la llei és exigir el respecte a la democràcia". "La política com un instrument per aconseguir solucions, no per crear problemes", encara ha insistit.
 

Soraya Sáenz de Santamaría, durant la seva intervenció, aquest dissabte. Foto: Martí Urgell


Al seu torn, el coordinador del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha agraït la tasca de Sáenz de Santamaría per recuperar el diàleg i ha destacat que "el PP està dissenyant des de Barcelona la política territorial i econòmica per a tota Espanya". Tot i això, ha declinat demanar qualsevol tracte específic per a Catalunya, ja que el seu partit "treballa per un projecte comú i no per 17 idees diferents d'Espanya".

I també en referència no citada a Forcadell, ha assegurat que a l'Estat "no es persegueix a ningú per tenir unes determinades idees", sinó que es persegueix "a aquells que actuen al marge de la legalitat, al marge de l'estat de dret". "La Catalunya que sedueix no és la que va de la mà de la CUP, sinó la del diàleg i l'acord", ha conclòs.

Els populars són uns "militants de l'Espanya autonòmica"

Així mateix, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat una "visió responsable de l'Espanya autonòmica", ja que aquesta sigui la "legislatura on se sentin les bases de l'Espanya no del 2020, sinó de les properes dècades". De fet, ha definit els populars com a "militants de l'Espanya autonòmica", oberts no a canviar el model, sinó a ""modelar un sistema que ens sigui útil als espanyols d'avui i als de demà".

El marge de maniobra, per tant, passa per "perfeccionar l'estructura de l'estat de les autonomies", centrant-se "en les polítiques útils". "No podem supeditar la reformulació del finançament a un debat de sentiments i banderes", ha asseverat, i ha assegurat que "Espanya no té un o dos centres de decisió, sinó que en té en les 17 autonomies i el govern espanyol", motiu pel qual cal obrir "canals de diàleg en peu d'igualtat, per garantir la igualtat d'oportunitats".