Sessió de control al Parlament pensant en els pressupostos

Després de transaccionar la moció de la CUP, el principal repte de Junts pel Sí és l’aprovació dels comptes públics | L'oposició pretén aprofitar el ple per prioritzar els “problemes que preocupen realment la gent”

06 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:25h
El Parlament celebra avui ple en un clima d’alleujament en el si del bloc independentista. De la lluita fratricida a la reconciliació? Així es podria titular una crònica del serial entorn la moció rupturista de la CUP, conclòs –de moment– amb un text transaccionat entre Junts pel Sí i la formació "cupaire" que demà dijous arribarà al ple. Però els estira-i-arronses i les tensions d’aquests dies són només una juguesca davant la mare de totes les desavinences i que es pot escenificar quan els pressupostos d’aquest 2016 arribin a la cambra. Aquest matí, el ple de la sessió de control al Govern començarà amb un cert alleujament perquè s’ha salvat un altre escull com era la moció de la CUP, però tothom sap a l’hemicicle que vénen més voltes i seran més tancades.  

Ahir al matí, un diputat d’una formació no sobiranista es preguntava: “Però quan trencaran els ous aquesta gent?”, en referència als moviments extremadament calculats de Junts pel Sí, que vol avançar cap a la desconnexió, però sense cometre cap error que deixi el Govern en terreny de perill. Hi ha la sensació que Junts pel Sí està situat en una pinça entre l’aparell de l’Estat i la CUP.   

Els pressupostos, el punt crucial

La dialèctica entre el discurs de la voluntat –avançar cap a la ruptura– i la realpolitik serà cada cop més evident. El debat de pressupostos definirà la situació real al Parlament i en la política catalana. Serà el camp de batalla on les estratègies diferents de Junts pel Sí i la CUP es faran més palpables. Les forces d’oposició ho saben. Entre les interpel·lacions que es faran avui al Govern n’hi ha una del PSC sobre pressupostos i polítiques fiscals. En la cruïlla pressupostària, però, sempre hi ha un camí del mig que també apareix com a sortida: la pròrroga.

Des de l’oposició es vol escenificar avui la prioritat dels “problemes que preocupen realment la gent” i s’interpel·larà el Govern sobre els comptes públics, sobre el 3+2 universitari, sobre atenció sanitària. Avui es debatrà la proposició de llei presentada per Catalunya Sí Que Pot sobre centres recreatius turístics. Demà hi ha previst el debat sobre les mocions sobre polítiques de seguretat, sobre disminució d’inscripcions a les universitats i la precarietat laboral del personal docent i del PAS, sobre sanitat… i el debat sobre la moció de la CUP.      

Satisfacció a Junts pel Sí

L’ambient des d’ahir al vespre era de satisfacció en els rengles de la majoria sobiranista. Però on aquest sentiment era més notori era a Junts pel Sí. Alguns dels seus diputats asseguraven que el text transaccionat salva la situació entre ells i la CUP, però que sobretot mostra la voluntat d’anar endavant amb el full de ruta per part del grup majoritari i, alhora, deixa clar davant l’electorat independentista els postulats “radicals” de la CUP.