Acord de Junts pel Sí i la CUP per ratificar el compromís amb el procés

Els dos grups parlamentaris han pactat una transacció de la moció que va presentar la candidatura anticapitalista per reafirmar la declaració del 9-N | El text elimina la demanda de "no atendre" el Tribunal Constitucional però manté "desatendre" els requeriments de l'Audiència Nacional espanyola | Junts pel Sí no dóna suport a aquest últim punt i es rumia si votar en contra o abstenir-se

Marta Rovira i Mireia Boya, després de signar la transacció
Marta Rovira i Mireia Boya, després de signar la transacció | ACN
05 d'abril del 2016
Actualitzat a les 19:41h
A última hora, pocs minuts abans que s'acabés el termini per presentar esmenes als punts del ple del Parlament, Junts pel Sí i la CUP han arribat a un acord important. Els dos grups han pactat un text de transacció a la moció que la Candidatura d'Unitat Popular havia presentat per tal de ratificar el compromís de la cambra amb la declaració del 9-N, la d'inici del procés.

D'aquesta manera, es posa punt final a una polèmica que s'ha arrossegat durant dues setmanes i que ha provocat una escalada de tensió declarativa entre la CUP i Junts pel Sí, especialment pel que fa a dirigents de Convergència Democràtica. I és que, mentre la candidatura anticapitalista es resistia a modificar tan sols una coma, en paraules de la diputada Anna Gabriel, dirigents de CDC com Francesc Homs o Artur Mas acusaven la CUP de sobregesticulació.

El text que, finalment, s'ha pactat, retira la referència al fet de "no atendre" les decisions del Tribunal Constitucional. No obstant això, manté, en el punt quart, la intenció de "desatendre" els requeriments de l'Audiència Nacional espanyola i evitar que aquests requeriments els executin els Mossos d'Esquadra en qualitat de policia judicial.

Desacord en dos punts

Malgrat el pacte en la transacció, hi ha dos punts en què Junts pel Sí no ha donat el seu vistiplau. Es tracta dels punts 3 i 4. El primer és el que "encoratja els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'estat espanyol".

El punt quart, en què tampoc no hi ha entesa, "insta el govern, d'acord amb els punts sisè i vuitè de la declaració I/XI, a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l'estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d'Esquadra no els executi com a policia judicial". 

Junts pel Sí ja ha anunciat que no donarà suport als dos apartats, però encara no s’ha decidit si votarà en contra o s’abstindrà.
 

Text de transacció de Junts pel Sí-CUP (pdf)