Totes les comunitats del PP recorreran l'amnistia davant del Constitucional

La mesura ha estat anunciada per Isabel Díaz Ayuso, que s'ha avançat a Feijóo; el líder popular assegura que la norma és "l'acta de defunció" del PSOE perquè consagra la "corrupció política" de Pedro Sánchez

Feijóo i Gamarra, aquest dijous al Congrés.
Feijóo i Gamarra, aquest dijous al Congrés. | Europa Press
30 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:43h

Les comunitats governades pel PP recorreran la llei d'amnistia al Tribunal Constitucional (TC). Qui hi ha anunciat no ha estat Alberto Núñez Feijóo des del Congrés dels Diputats, sinó la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, des dels micròfons d'esRadio. "Avui és un dia nefast per a la democràcia espanyola perquè s'aprova la llei més corrupta des de fa dècades", ha indicat Ayuso. Feijóo, des de la tribuna de la cambra estatal, ha assenyalat que aquest dijous suposa "l'acta de defunció" del PSOE. En una intervenció especialment dura, en molts termes equiparable a la de Vox, el cap de files dels populars ha acusat Pedro Sánchez de "corrupció política" per la norma desjudicialitzadora.

Feijóo ha recordat que el PP i el PSOE van aplicar conjuntament l'article 155, de manera que s'ha preguntat que set vots -els de Junts- són el "preu de la impunitat". "Si s'esborren delictes a canvi de ser president, què és això? No s'atreveixin a dir-n'hi convivència. Allà vostès i el que els quedi de consciència. No pretenguin rentar el cervell dels espanyols. Avui hi ha un intercanvi de poder a canvi de privilegis, impunitat i poder", ha remarcat el líder popular, que ha acusat el PSOE de "mentir" i de convertir en "ciutadans de segona" els qui no són independentistes. "Això és corrupció política", ha indicat Feijóo, que ha vinculat l'amnistia al presumpte cas de corrupció que afecta Begoña Gómez, la dona de Sánchez.

"La legislatura comença i pot acabar aquí, amb l'amnistia. Si finalment no s'aplica, senyors de l'independentisme, tots sabem que no ho perdonaran", ha indicat el cap de files del PP, que ha demanat als diputats del PSOE que votin en contra de la norma per tenir un "mínim de dignitat". Feijóo ha tornat a demanar que es convoquin eleccions, perquè en l'anterior convocatòria es va cometre un "frau electoral", perquè els socialistes estaven en contra de l'amnistia. També s'ha mostrat molest pel fet que l'independentisme ja parli de referèndum, i ha definit com a "covard" el president del govern espanyol pel fet de no haver intervingut en el debat. De fet, ha estat absent en bona part de la sessió matinal.

Santiago Abascal, cap de files de Vox, ha definit com a "corrupció política" la llei d'amnistia, i ha anticipat que Pedro Sánchez la farà servir -com a concepte- si algun dia s'ha de perdonar a ell mateix algun delicte comès en exercici del càrrec. Abascal ha definit l'1-O com a "cop a la Constitució" amb "greus danys materials" -no els ha quantificat ni detallat-, i ha posat l'accent en els "policies ferits". "Tot anirà a pitjor", ha ressaltat el líder de la ultradreta, que aquesta setmana es va desplaçar a Israel per reunir-se amb Benjamin Netanyahu. "Ni ell, ni Javier Milei, ni Giorgia Meloni pensen que Sánchez és Espanya. L'únic que vol és tapar la llei d'amnistia i la corrupció econòmica", ha ressaltat Abascal.

Segons el líder de Vox, la direcció del PP ha "aturat" manifestacions convocades des de les institucions autonòmiques en contra de la norma, i l'ha desafiat a fer un "cordó sanitari" a Europa en contra del PSOE. "Els socialistes passaran a la història per haver-se aliat amb els enemics d'Espanya, i els que volen que a Espanya els vagi malament", ha apuntat Abascal, que ha definit "l'atemptat més greu contra els espanyols que compleixen la llei" des de l'any 1978. Ha acabat el discurs amb un "visca Espanya" reverberat amb to castrense per altres diputats de la formació ultradretana. Després de la intervenció, Gerardo Pisarello, dels comuns, ha intervingut per replicar el cap de files de Vox.