12
de febrer
de
2024, 18:30
Actualitzat:
19:36h
El nou gir brusc donat per Alberto Núñez Feijóo mostrant-se favorable a un indult condicionat per a Carles Puigdemont ha deixat el PP desconcertat, just a una setmana d'unes eleccions gallegues que són essencials, especialment per al seu líder. En poques hores, Feijóo va matisar en actes de campanya que "no es dona ni una de les condicions" per aquest indult, que es va posar sobre la taula en el transcurs de les negociacions discretes que el PP va mantenir amb el partit de l'expresident per intentar obtenir el seu suport a la investidura del gallec.
Encara és aviat per conèixer totes les conseqüències que tindrà dins del PP la darrera inflexió de Feijóo, que va reconèixer que fins i tot "va estudiar" la llei d'amnistia. En aquests moments, el PP viu amb l'ai al cor mirant a Galícia. Però un canvi de guió tan espectacular de Génova no quedarà en el no-res. Hi haurà efectes de fons després d'aquest intent del líder gallec d'assajar un gir cap a una línia de "reconciliació". De moment, mentre Junts esquiva donar detalls sobre els contactes amb Génova, ERC ja ha demanat aclariments al partit de Puigdemont i el PSC ha assegurat que el gallec no és president perquè no es va poder posar d'acord Vox i Junts.
Les eleccions gallegues no les decidirà l'amnistia. Però el fet que aquesta qüestió hagi entrat de ple en la fase decisiva de la campanya ha suposat un trastorn per uns populars que estan mostrant des de fa setmanes un nerviosisme creixent pel que surti de les urnes. Aquest dilluns, el CIS ha reforçat la percepció d'un canvi d'etapa a la Xunta, amb un increment espectacular del BNG i un PP que patiria per arribar als 38 escons que donen la majoria absoluta. Introduir la carpeta de l'indult condicionat en plena campanya -i pel mateix Feijóo- ha estat un cas més d'espanyolització de les eleccions just quan a Génova havien assumit que el que calia era "galleguitzar-les" al màxim.
En uns mesos, Génova ha passat d'elogiar Junts per la seva "tradició i legalitat" a amenaçar amb il·legalitzar partits sobiranistes. Ha postulat el "diàleg" amb el partit de Puigdemont i ha apuntat al delicte d'alta traïció. Ha "estudiat" l'amnistia i ha utilitzat les institucions europees per intentar desestabilitzar el govern espanyol. Han estat excessives tombarelles, fins i tot per molts dirigents del PP.
La major part de mitjans conservadors ha adoptat un to mesurat sobre la controvèrsia, optant per destacar la mort de dos guàrdies civils a mans de narcotraficants a Barbate, a Cadis. El Mundo parlava de "relliscada" de Feijóo, mentre que Jiménez Losantos insistia sobre Barbate i advertia: "Pot guanyar ETA a Galícia amb aquesta Pontón. Si Puigdemont i ETA obren un altre front separatista, anem a l'explosió. Això hauria de ser el fonamental". Fins diumenge, tot obert.
Encara és aviat per conèixer totes les conseqüències que tindrà dins del PP la darrera inflexió de Feijóo, que va reconèixer que fins i tot "va estudiar" la llei d'amnistia. En aquests moments, el PP viu amb l'ai al cor mirant a Galícia. Però un canvi de guió tan espectacular de Génova no quedarà en el no-res. Hi haurà efectes de fons després d'aquest intent del líder gallec d'assajar un gir cap a una línia de "reconciliació". De moment, mentre Junts esquiva donar detalls sobre els contactes amb Génova, ERC ja ha demanat aclariments al partit de Puigdemont i el PSC ha assegurat que el gallec no és president perquè no es va poder posar d'acord Vox i Junts.
Intent d'autonomia estratègica o voladura controlada?
El canvi de guió sobre els indults i l'amnistia ha generat molts interrogants. Va ser una relliscada del dirigent conservador? Més aviat s'apunta a un intent de voladura controlada davant el temor que des de l'entorn de Puigdemont -que dijous va amenaçar amb un "tot se sabrà" sobre les converses amb el PP- s'aporti informació sensible sobre el contingut dels contactes Junts-PP. Amb una mirada més a llarg termini, es pot atribuir el gir efectuat per Génova a la necessitat de Feijóo de guanyar autonomia estratègica, pensar en Junts com a possible aliat de futur -de bracet amb el PNB- i superar d'alguna manera la tenalla que pateix entre la pressió interna de l'ala més dura i l'ombra de Vox. Però el que ha sorprès més ha estat el moment de fer-ho, en l'equador d'una campanya a Galícia cada dia més costeruda.
Quin impacte tindrà en la campanya gallega?
Les eleccions gallegues no les decidirà l'amnistia. Però el fet que aquesta qüestió hagi entrat de ple en la fase decisiva de la campanya ha suposat un trastorn per uns populars que estan mostrant des de fa setmanes un nerviosisme creixent pel que surti de les urnes. Aquest dilluns, el CIS ha reforçat la percepció d'un canvi d'etapa a la Xunta, amb un increment espectacular del BNG i un PP que patiria per arribar als 38 escons que donen la majoria absoluta. Introduir la carpeta de l'indult condicionat en plena campanya -i pel mateix Feijóo- ha estat un cas més d'espanyolització de les eleccions just quan a Génova havien assumit que el que calia era "galleguitzar-les" al màxim.Alberto Núñez Feijóo, en un acte de campanya a Galícia. Foto: Europa press
L'afebliment del lideratge: giragonses contínues
En aquests moments, no és només l'ala més intransigent del partit la que sent irritació envers els darrers moviments de Feijóo. També entre barons territorials i en el mainstream del partit hi ha molt desconcert. Fa només dues setmanes, el 28 de gener, en la primera manifestació de l'any convocada pel partit contra l'amnistia, el líder conservador va al·ludir al "terror" que havia causat l'independentisme i les accions de "terrorisme" que havia patit la policia espanyola a Catalunya, alineant-se així amb les tesis del jutge Manuel García-Castellón.En uns mesos, Génova ha passat d'elogiar Junts per la seva "tradició i legalitat" a amenaçar amb il·legalitzar partits sobiranistes. Ha postulat el "diàleg" amb el partit de Puigdemont i ha apuntat al delicte d'alta traïció. Ha "estudiat" l'amnistia i ha utilitzat les institucions europees per intentar desestabilitzar el govern espanyol. Han estat excessives tombarelles, fins i tot per molts dirigents del PP.
Ayuso no fa sang ... fins diumenge
Com reaccionarà l'aznarisme al nou full de ruta de Feijóo sobre Puigdemont? De moment, tot indica que amb perfil suau, ja que ara tota la tensió està fixada en Galícia. Aquest dilluns, era esperada la reacció de la presidenta de la Comunidad de Madrid, que ha estat volgudament conciliadora amb Feijóo. Isabel Díaz Ayuso ha assegurat en una entrevista a Telecinco que no hi ha cap polèmica: "Ha dit el mateix de sempre: que no aprovaria un indult perquè no es dona cap de les condicions". Però també ha posat una línia vermella: "Amb Junts, ni a la cantonada".La major part de mitjans conservadors ha adoptat un to mesurat sobre la controvèrsia, optant per destacar la mort de dos guàrdies civils a mans de narcotraficants a Barbate, a Cadis. El Mundo parlava de "relliscada" de Feijóo, mentre que Jiménez Losantos insistia sobre Barbate i advertia: "Pot guanyar ETA a Galícia amb aquesta Pontón. Si Puigdemont i ETA obren un altre front separatista, anem a l'explosió. Això hauria de ser el fonamental". Fins diumenge, tot obert.