ERC espera la «màxima transparència» de Junts sobre les negociacions amb Feijóo

Els republicans reivindiquen que mai han pactat amb el PP i insten els juntaires a votar a favor de l'amnistia després de "15 dies perduts" pel seu vot contrari

La portaveu d'ERC Raquel Sans en una imatge d'arxiu.
La portaveu d'ERC Raquel Sans en una imatge d'arxiu. | ERC
12 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:21h
ERC espera explicacions de Junts sobre les negociacions que va mantenir amb el PP en el marc de la possible investidura d'Alberto Núñez Feijóo, després que s'hagi apuntat la possibilitat que els populars s'haurien obert a indultar alguns dels líders independentistes. "A tots ens agradaria la màxima transparència possible i saber quines coses s'han posat sobre la taula", ha assegurat la portaveu Raquel Sans en roda de premsa. Si bé ha declinat "exigir" explicacions a Junts, ha insistit que caldria saber quines van ser les negociacions i possibilitats que es van abordar.

La portaveu també ha aprofitat per recordar que el seu partit no ha pactat mai amb els populars, i que quan van rebre la trucada del PP després de les eleccions espanyoles, es van negar a negociar amb els de "a por ellos". Així mateix, ha furgat contra les "contradiccions" del PP en aquesta proposta, i ha valorat que parlar ara d'indults "posa pals a les rodes" a l'amnistia. Per això, ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar l'aposta clara per l'amnistia: "ERC ho hem tingut clar i així ho hem dit".

"Demà farà 15 dies del vot contrari de Junts a l'amnistia. Són dues setmanes de dilació", ha recordat Sans després que la formació liderada per Míriam Nogueras a Madrid votés en contra de la llei per continuar negociant amb el PSOE. Sans ha insistit que és una "llei importantíssima per posar fi a la repressió", i que hi ha moltes persones pendents. Una declaració per forçar Junts a moure's i aprovar la llei d'una vegada per totes. 

Sobre la postura del PP amb els indults, fonts de Calàbria ja van apuntar diumenge a l'ACN que ho veien com una "cortina de fum" per tapar els detalls de la negociació amb Junts per investir Feijóo. I que no els deixa de "sorprendre" que, per primera vegada, el PP defensi una "solució" i no alimenti el conflicte polític. Així, des d'ERC van aprofitar per instar els populars a votar a favor de la llei d'amnistia, si realment volen participar de la solució. En tot cas, la formació que presideix Oriol Junqueras desconfia dels objectius del PP, en el sentit que no sap si busca "futures aliances", "entorpir" l'amnistia, o totes dues coses a la vegada.

També aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat "transparència" al PP sobre les negociacions mantingudes. "No pot ser que un partit que aspira a governar el conjunt de l'estat, es dediqui a dir mentides, i no a cometre un exercici de transparència a l'hora d'explicar què és el que va demanar i proposar tant a Junts com al PNB", ha valorat. Mena ha dit que "estaria molt bé" també que el PNB expliqués quines van ser les propostes dels populars. Des de Catalunya En Comú apunten que les declaracions de Feijóo responen a la "por" que Puigdemont filtri el contingut de les negociacions i ha acusat els populars de ser un partit "cínic" i "hipòcrita".