Trias deixarà l'Ajuntament de Barcelona abans de les vacances d'estiu

El cap de files de Junts al consistori posa data al comiat i anticipa la renovació dins del grup, que tindrà a veure amb qui gestiona el dia a dia i qui assumeix el relleu electoral als comicis del 2027

Xavier Trias, en un acte de precampanya.
Xavier Trias, en un acte de precampanya. | Ricard Novella
17 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:10h

Xavier Trias marxarà de vacances sense ser regidor. Així ho ha anunciat aquest dilluns en una roda de premsa al consistori barceloní en la qual ha indicat que ara cal abordar la renovació al grup de Junts de cara a la nova etapa. Trias va guanyar les eleccions municipals del mes de maig de l'any passat amb onze regidors, però no va poder arribar a l'alcaldia pel pacte que va ordir Jaume Collboni amb el suport del PP i dels comuns d'Ada Colau. L'exalcalde ja havia anticipat que no seria cap de l'oposició i havia indicat que es quedaria fins que Collboni trobés un soci estable, però aquesta circumstància ara s'ha difuminat davant de la situació que travessa ERC en clau interna.

"Que jo continuï aquí no té sentit", ha apuntat Trias. Ara s'obrirà definitivament el debat sobre qui ha de liderar el grup municipal. L'opció preferida de l'exalcalde sempre ha estat Jordi Martí, el seu lloctinent des de fa dècades i que hauria estat puntal en un govern municipal en cas que l'hagués liderat. També té molt apreci per la tasca duta a terme per Neus Munté, exconsellera de la Presidència i regidora des de les eleccions municipals del 2019. Dins del grup hi ha veus amb ascendència, com ara Josep Rius i Damià Calvet, que van ser incorporacions estrella de cara a l'elaboració de la llista de Trias, que en cap moment va amagar l'herència de CiU. Joana Ortega, per exemple, és regidora per Junts.

En aquest sentit, hi ha dues variables que cal tenir en compte. La primera és qui comanda el dia a dia -plaça per a la qual Martí i Munté són favorits en la mesura que coneixen la feina i la tenen controlada-, i la segona és qui assumeix el relleu de Trias de cara a les eleccions municipals del 2027. Rius, que va ser cap de gabinet de Carles Puigdemont i també domina el mapa municipal perquè va treballar colze a colze amb Quim Forn quan l'exalcalde comandava l'Ajuntament en el període 2011-2015, és una de les opcions preeminents per la proximitat amb el líder moral del partit. Calvet, proper a Josep Rull, també és un dels noms que es tenen en compte per al futur a Barcelona.

En la roda de premsa d'aquest matí, Trias ha indicat que Collboni "no és de fiar" i que és un alcalde "feble". Els dos missatges anaven adreçats també a ERC, que la setmana passada va ajornar l'entrada al govern municipal davant l'afluència de militants al congrés extraordinari. El líder de Junts al consistori va intentar pactar amb el PSC abans que arrenqués la legislatura, amb l'acord de partir-se l'alcaldia durant el mandat, però aquesta opció no va rebre l'aval de Puigdemont. Hi va haver converses fa uns mesos, però el fet que Junts disposi de més regidors que el PSC i que el PSC ja ostenti l'alcaldia dificultaven qualsevol entesa estable entre les dues formacions.