Turull posa pressió al PSC: «Amb un acord amb ERC, Illa decidirà si anem a eleccions»

El secretari general de Junts insisteix que una investidura de Puigdemont és viable, malgrat que necessitaria el suport dels republicans i una abstenció que els socialistes descarten

Jordi Turull, en una imatge d'arxiu
Jordi Turull, en una imatge d'arxiu | Junts
25 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:03h

Les negociacions estan en marxa, però res no serà senzill. Més enllà d'intentar arribar a acords, els partits miren de reüll la possibilitat d'una repetició electoral -el termini per a la investidura acaba el 26 d'agost- i qui podria aparèixer com a responsable davant dels ciutadans. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha intentat posar pressió al PSC en aquest sentit: "Si arribem a un acord amb ERC; Illa decidirà si anem o no a eleccions", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Mentre el líder dels socialistes, guanyador el 12-M, mira d'arribar a una entesa amb ERC i els comuns, també avisa que els independentistes no tenen majoria i només poden aspirar a bloquejar, per traslladar-los així la responsabilitat en cas que el país s'aboqui de nou a les urnes. Turull mira de girar l'argument i assenyalar Illa. Des de Junts sostenen que, amb el suport dels republicans, tindrien 55 diputats, més dels 48 que pot exhibir el PSC si compta amb els vots dels comuns, i per tant més opcions d'arribar a la presidència.

Junts insisteix que una investidura de Carles Puigdemont és viable, però els números són tossuts. Assumint que l'expresident tindria els vots 20 favorables d'ERC -les posicions estan allunyades-, caldria una abstenció del PSC que ara com ara és impensable, com ha dit més d'una vegada Illa i també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "L'hem vist dir blanc i després negre amb una sola trucada del PSOE", ha recordat Turull, tot posant d'exemple l'amnistia. Junts espera poder arribar a un acord amb ERC abans que acabi el termini, el 26 d'agost.

L'escenari després del 12-M és que no hi ha majoria absoluta independentista al Parlament. Això no ha estat obstacle per arribar a un acord que permet tenir una majoria de Junts i ERC a la mesa, presidida per Josep Rull, però de cara a la investidura l'acord és difícil i implica de manera central el PSC. En cas de repetició electoral, Turull ha dit que espera que Junts, ERC i la CUP tinguin "més complicitats que retrets". Ja hi ha veus del món independentista que demanen tornar a la llista unitària, però ni republicans ni cupaires hi estan a favor.