Turull reclama al TC que li aixequi la inhabilitació mentre resol l'amnistia

El secretari general de Junts presenta un recurs d'empara davant del Constitucional després que el Suprem s'hagi negat a aplicar-li la llei pel delicte de malversació

El secretari general de Junts, Jordi Turull.
El secretari general de Junts, Jordi Turull. | Junts
16 d'octubre de 2024, 13:30
Actualitzat: 13:30h

Jordi Turull, secretari general de Junts, ha presentat un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC) arran de la negativa del Tribunal Suprem a l'hora d'aplicar-li la llei d'amnistia. En el recurs, Turull reclama al TC que li aixequi la inhabilitació que pesa sobre ell des de la condemna pel procés, feta pública pel Suprem fa exactament cinc anys, i que li impedeix ocupar un càrrec públic malgrat haver estat indultat el juny del 2021. "Durant l'execució de la pena està veient seriosament limitat l'exercici dels seus drets polítics, sense poder concórrer a processos electorals, ni accedir a càrrecs públics, malgrat ser un dels dirigents d'un partit amb ampli suport social a Catalunya", remarca el text.

"La mesura de suspensió cautelar de l'execució de la pena aconseguirà evitar que, durant el temps de resolució del recurs, es produeixi un sacrifici innecessari i il·legítim dels drets de Turull, la responsabilitat va haver de quedar extingida el mateix dia que va entrar en vigor la llei d'amnistia", defensa el recurs. El TC és on s'està dirimint l'adequació legal de la norma, que va sortir aprovada del congrés a principis de juny i encara no s'ha aplicat als principals dirigents del procés. Ni Carles Puigdemont ni Oriol Junqueras, per exemple, s'hi han pogut acollir. El principal escull és el delicte de malversació, que també és un dels que va servir per condemnar Turull arran del referèndum de l'1-O.

"Mentre la suspensió cautelar de la pena d'inhabilitació preservarà els drets del demandant sense comportar cap risc de frustració de la pena imposada, continuar amb l'execució del càstig pot suposar un injustificable sacrifici dels drets polítics del senyor Turull. Atès que aquest sacrifici ja s'està suportant des del passat mes de juny, quan va haver de declarar-se extingida la responsabilitat del demandant en entrar en vigor la llei d'amnistia, es considera que concorre excepcional urgència [en la resolució]", destaca el text.