La Fiscalia s'ha pronunciat a favor d'indultar la pena d'inhabilitació a Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva, condemnats pels fets de la tardor del 2017, perquè consideren "excessiu" que la segueixin complint, tenint en compte que la llei d'amnistia hauria de permetre que els responsables de l'1-O, entre ells l'expresident català Carles Puigdemont, vegin extingida tota la responsabilitat penal "sense ser enjudiciats". Tots quatre van ser indultats el juny del 2021, però no poden exercir càrrecs públics.
Així s'expressa la tinent fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, en un informe de 6 pàgines en el qual informa respecte a la petició que va fer el juliol passat un ciutadà particular a favor de Junqueras i els exconsellers. "La concessió de l'indult sembla pertinent en ser excessiu que se segueixi complint la pena d'inhabilitació, atenent les circumstàncies en què el delicte es va cometre i que altres intervinents en fets que s'emmarquen en el procés independentista català hagin de veure extingida de manera total la seva responsabilitat penal sense ser enjudiciats, en haver de procedir l'arxiu de les causes contra ells iniciades", diu la número dos de la Fiscalia.
El desembre del 2020, els quatre fiscals que van participar en el judici del procés es van oposar que es concedissin l'indult als 12 condemnats a causa de la gravetat dels fets i que no van trobar raons de justícia, equitat o utilitat pública que justifiquessin la mesura de gràcia. La cartera que dirigeix el ministre Félix Bolaños va rebre la nova petició d'indult el 4 de juliol, només tres dies després que el Suprem declarés no amnistiable el delicte de malversació de cabals públics a la causa del 'procés'.
Quan se sol·licita un indult, un tràmit que el mateix condemnat o qualsevol altra persona pot demanar al Govern a favor seu, el Ministeri de Justícia està obligat per llei a tramitar-lo. Això implica sol·licitar una sèrie dinformes abans que el consell de ministres debati si s'aprova o no el perdó, i en quina mesura.
Entre aquests informes hi ha el que s'ha de demanar al tribunal sentenciador, que en el cas de Junqueras va ser el Tribunal Suprem, que el febrer del 2023 va ratificar la inhabilitació de Junqueras per 13 anys en revisar la sentència del procés després de la reforma del delicte de malversació i eliminació de la sedició. Els indults aprovats pel Govern el 2021 van suposar l'extinció de tota la pena de presó de Junqueras, si bé es va mantenir la d'inhabilitació. Per aquest motiu, malgrat ser amnistiat, l'exlíder d'ERC continuaria sense poder exercir un càrrec públic fins al 2031.