Últim recurs de Puigdemont al Suprem abans de portar l'amnistia al TC

L'expresident acusa Llarena de "grotesca arbitrarietat" per no haver-li aplicat la llei al delicte de malversació

Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf
Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf | Miquel Homs
19 de setembre de 2024, 19:01

Última pantalla abans d'arribar al Tribunal Constitucional, que hauria de donar bones notícies a Carles Puigdemont. L'expresident ha presentat recurs contra la decisió de Pablo Llarena de no amnistiar-lo. Quan la sala d'apel·lacions resolgui, previsiblement seguint el criteri de l'instructor, podrà portar el cas al TC, on els independentistes confien que la majoria progressista esmeni la plana al Tribunal Suprem.

En el recurs, la defensa de Puigdemont, pilotada per Gonzalo Boye, acusa Llarena de "grotesca arbitrarietat" per no haver-li aplicat l'amnistia al delicte de malversació. Li retreu haver fet una interpretació contrària a la voluntat del legislador, a l'esperit de la llei i en contra de l'afectat, en aquest cas Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. L'instructor va rebutjar amnistiar els exiliats abans de l'estiu i tot just fa unes setmanes va confirmar la decisió.

La justificació és que en la malversació de l'1-O hi ha propòsit d'enriquiment, malgrat que cap dels implicats es va enriquir. Llarena sosté que, com que van destinar diners públics, això va evitar que hi haguessin de posar diners propis, i el fet de no perdre-hi implica un enriquiment. És el mateix argument que va plantejar Manuel Marchena.

Segons la defensa de Puigdemont, aquesta interpretació és "excèntrica" i està basada en una manera d'entendre l'enriquiment que és "arbitrària" i "expansiva", amb l'única voluntat de deixar l'expresident fora de l'àmbit d'aplicació de la llei, i de tal manera que es genera "inseguretat jurídica".

La defensa també nega que el procés afectés els fons de la Unió Europea, un altre requisit per poder excloure la malversació de l'amnistia. Així mateix, Boye aplaudeix el criteri de la magistrada Ana Ferrer, de la sala segona, que va fer un vot particular contra el criteri majoritari. Quan la sala d'apel·lacions resolgui, Puigdemont tindrà via lliure per portar el cas al TC, que ja té diverses impugnacions de l'amnistia sobre la taula.