Unes 115.000 persones surten al carrer per la manifestació de la Diada, segons la Guàrdia Urbana

L'ANC situa la convocatòria en 800.000 independentistes: respecte al 2022, la policia municipal rebaixa els assistents en 35.000 i l'entitat els augmenta en 100.000

Un moment de la manifestació de la Diada a Barcelona
Un moment de la manifestació de la Diada a Barcelona | Adrià Costa
11 de setembre del 2023
Actualitzat a les 20:43h
Unes 115.000 persones -35.000 menys que l'any passat- s'han aplegat aquest diumenge a la plaça Espanya de Barcelona per a la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana amb motiu de la Diada, segons la GuàrdiaUrbana de la capital catalana. Els organitzadors, per altra banda, apunten a 800.000 assistents, que són 100.000 més que els que van anunciar ara fa un any.

L'independentisme ha tornat a omplir els carrers sota el lema "Via fora" en una mobilització que ha comptat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers del Govern just un any després que els representants d'ERC a l'executiu no participessin en la mateixa mobilització. Junts, com també havia fet en la resta de mobilitzacions, també ha comparegut amb la seva plana major.

La manifestació d'enguany és la segona -sense comptar la pandèmia- en la qual l'ANC xifra els assistents per sota del milió, tot i que cal tenir en compte que el 2019 l'organització no va donar dades. Aquell any va ser el primer que la Guàrdia Urbana va baixar del milió, fins a 600.000, encara molt per sobre de les 115.000 d'aquest diumenge.

Enguany, cal dir, el context és diferent d'altres èpoques i la commemoració arriba en plenes negociacions a Madrid per a la investidura de Pedro Sánchez. Mentre ERC i Junts fan una aposta de màxims i reclamen l'amnistia i l'autodeterminació -la primera ha pres més protagonisme que la segona- l'ANC insisteix que les forces sobiranistes només han d'anar a la capital de l'Estat a "negociar la independència". En paral·lel,Òmnium fixa en 1.432 persones els mínims de l'amnistia i exigeix als partits una negociació "coordinada".