Yolanda Díaz deixa tots els càrrecs orgànics a Sumar després dels resultats del 9-J

La vicepresidenta segona i ministra de Treball continuarà en el si del govern espanyol, una eina que considera "clau" per reconstruir el projecte de l'esquerra, ara immers en una crisi sense precedents

La fins ara líder de Sumar, Yolanda Díaz
La fins ara líder de Sumar, Yolanda Díaz | Cedida
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:14h

Terratrèmol a Sumar. La seva líder, Yolanda Díaz, ha anunciat en una compareixença telemàtica i tancada a la premsa que deixa tots els seus càrrecs orgànics al projecte polític. A la pràctica, això significa que plega com a coordinadora general i que, per tant, deixa de ser-ne líder i ara s'haurà d'escollir una nova figura per a la primera línia. No obstant això, ha volgut recalcar que es mantindrà com a vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, una eina que ha considerat "clau" per reconstruir l'esquerra, que viu amb aquesta decisió una crisi sense precedents. "La ciutadania ha parlat i jo me'n faig càrrec", ha argumentat aquest mateix dilluns després dels mals resultats obtinguts per la seva formació en les eleccions del 9-J. 

Sumar va aconseguir tres eurodiputats en els comicis al Parlament Europeu (PE), per sota de les expectatives que ells mateixos s'havien marcat i seguits de molt a prop pel seu gran rival ideològic, Podem, amb dos eurodiputats. De retruc, els resultats obtinguts han deixat fora del bloc alguns dels principals socis del projecte polític impulsat per Díaz, com són Izquierda Unida i Más Madrid.

Aquesta passada nit el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, reconeixia el mal regust de boca que havien deixat les eleccions en la seva candidatura i anunciava que obrien un període de reflexió per analitzar quina era la millor manera de redissenyar l'estratègia i reforçar el projecte. No ha passat ni un dia d'aquestes declaracions que Díaz anuncia que dimiteix només un any després del naixement de Sumar. 

"Fa més d'un any, vaig fer un pas. El juliol passat vam demostrar que podia guanyar l'esperança, però ara tenim molt a fer", ha assenyalat la vicepresidenta espanyola. Ella mateixa ha admès que no ha fet bé la feina i la ciutadania ho ha percebut. "Aquesta sí que no s'equivoca", ha considerat. Díaz ha detallat que el moment actual requereix un debat profund, no només a Sumar sinó també a totes les organitzacions que en formen part. "I jo obro camí", ha reblat. Des de l'executiu estatal, la fins ara líder del principal partit a l'esquerra del PSOE, ha demanat "convertir la desafecció en esperança" novament. "Un govern és la millor eina per millorar la vida de la gent", ha conclòs, refermant-se en la seva decisió. 

El PP aplaudeix la dimissió de Díaz i demana a Sánchez que faci el mateix

El PP ha estat un dels primers partits a reaccionar a l'anunci de Díaz. Des del partit comandat per Alberto Núñez Feijóo, han aplaudit la dimissió de la fins ara líder de Sumar, tot i que han afirmat que és "sorprenent" que qui ho deixi pels resultats del 9-J sigui ella i no el president espanyol, Pedro Sánchez. "La decisió de Díaz ha de tenir continuïtat en què adopti Pedro Sánchez. La seva coalició trontolla i ja no té majoria per continuar endavant. Ha perdut la majoria social, parlamentària i política", han ressaltat diverses fonts del partit en l'àmbit privat poc després que Díaz fes pública la seva marxa del projecte polític.

Pablo Iglesias assegura que "és la fi de Sumar" i diu que la vicepresidenta "passa a ser una ministra independent"

L'altra gran veu política a dir la seva ha estat l'exvicepresident espanyol, Pablo Iglesias, la figura que va enaltir l'actual ministra com la seva successora a l'esquerra del PSOE. Iglesias, també exlíder de Podem, ha afirmat que  "la dimissió" de Díaz com a líder de Sumar "és la fi" d'aquest projecte polític. A més a més, ha opinat que passarà a ser una "ministra independent" dins de l'executiu de Sánchez. "La dimissió de Díaz és la fi de Sumar, perquè Sumar només tenia sentit sota el lideratge de Díaz", ha explicat Iglesias abans d'apuntar al líder socialista com a causant del mal resultat electoral que ha obtingut Sumar en els comicis europeus. "Sánchez va convertir Sumar en un soci còmode, però en fer-ho, l'ha deixat massa feble", ha afegit a Canal Red, la televisió que ell mateix dirigeix.