Per què Podem resisteix davant d'un Sumar que no s'enlaira?

La llista d'Irene Montero obté més suports a Catalunya que Jaume Asens; el quart escó que no ha aconseguit Yolanda Díaz obre el risc d'una crisi amb Izquierda Unida, que ocupava aquesta posició

Irene Montero i Estrella Galán, aquest diumenge durant les votacions.
Irene Montero i Estrella Galán, aquest diumenge durant les votacions. | ND
09 de juny del 2024
Actualitzat a les 23:29h

Per a Sumar i Podem les eleccions europees han estat un termòmetre per mesurar forces. Aquests han estat els primers comicis -no autonòmics, en què ha votat el conjunt de la ciutadania que resideix a l'estat espanyol- en què les dues formacions s'han presentat per separat després de la ruptura del desembre, en què la formació morada va sortir del grup de Yolanda Díaz al Congrés. Els resultats als comicis comunitaris conclouen que Sumar (3 eurodiputats) no ha aconseguit eixamplar-se i eclipsar Podem (2 eurodiputats), i que aquesta és una bona nit per a Irene Montero, que després de múltiples derrotes electorals, ha aconseguit exhibir que reté múscul. A Catalunya, Podem (4,6% del suport) ha quedat per davant dels Comuns-Sumar en una llista encapçalada per Jaume Asens (4,3%). La diferència es tradueix en 8.000 vots.

Que la nit no ha estat bona per Sumar ho evidencia que Díaz ni tan sols hagi decidit assistir al seguiment de la nit electoral amb el seu equip. Oficialment, així ha estat perquè la impulsora del partit ha volgut cedir tot el protagonisme a la cap de cartell, Estrella Galán. Montero, en canvi, ha celebrat la nit electoral amb els seus després d'una jornada en la qual no ha amagat l'emoció i optimisme. Fins i tot ha mencionat a Bad Gyal quan ha anat a votar.

Més enllà de la lectura de la competició entre les dues forces, el que és evident és que l'espai a l'esquerra del PSOE ha resistit malgrat els múltiples intents de Pedro Sánchez de fer una crida a les esquerres per concentrar el vot en els socialistes. Resistència tot i que sense créixer. Ara fa 10 anys que Podem es va presentar en unes eleccions per primera vegada, les europees amb la candidatura encapçalada per Pablo Iglesias. Els morats van ser la novetat i van aconseguir cinc escons. Els mateixos cinc que sumen el resultat de les dues formacions aquesta nit. El 2019, en van obtenir 6. Per tant, en global, en aquestes eleccions s'ha perdut un parlamentari.

És evident que les batalles han desgastat i porten cua. Va ser Díaz qui va començar a moure el moviment de Sumar. Després de molta discussió van arribar a un acord per presentar-se amb Podem a les espanyoles. A canvi de sacrificar una persona: la ministra Montero, encarregada de la llei del 'només sí és sí'. Tot i que Díaz va intentar donar per mort Podem i va intentar enterrar Montero, amb el resultat de les europees Podem aconsegueix, com a mínim, trencar aquest relat

Trencar el relat després de múltiples derrotes. Els morats han desaparegut d'ajuntaments, però també d'autonomies. Van desaparèixer de Galícia, després del País Basc, i a Catalunya ni tan sols es van presentar després de tantes patacades. Ara recuperen la seva força gràcies a la visibilitat de Montero i d'uns debats decisius en què Podem ha marcat perfil, també amb una denúncia molt explícita de l'ofensiva d'Israel sobre Palestina i una crida a favor de l'Europa solidària i de la pau.

Al mateix temps Sumar, que partia amb la dificultat de presentar una líder amb poca visibilitat, haurà d'afrontar ara una crisi interna. El motiu és no haver aconseguit el quart escó, que corresponia a Manu Pineda, d'Izquierda Unida. L'espai passa de dos eurodiputats a zero i aquesta qüestió portarà cua en unes relacions que ja es trobaven en un punt fràgil, que es va accentuar amb la discussió sobre el lloc d'Izquierda Unida dins les llistes europees. 

Arxivat a