Sánchez apel·la l'esquerra a concentrar el vot en el PSOE per «derrotar la internacional ultradretana»

El president del govern espanyol protagonitza el primer míting de les europees a Catalunya i reivindica que Espanya no s'ha trencat després de l'amnistia; Illa demana una "mobilització massiva" per "federalitzar" Europa

Javi López i Pedro Sánchez, aquest dijous a l'Hospitalet de Llobregat.
Javi López i Pedro Sánchez, aquest dijous a l'Hospitalet de Llobregat. | Lorena Sopena / EP
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 21:12h

Primera i única participació de Pedro Sánchez a Catalunya amb motiu de les eleccions europees, després d'un maig en què la seva presència durant la cursa dels comicis catalans va ser molt notòria. El president del govern espanyol ha desembarcat a l'Hospitalet de Llobregat en un acte massiu en el qual els socialistes s'han regalat un bany de masses amb 2.000 assistents, molts d'ells vinguts amb autocars habilitats pel partit. En tot moment, Sánchez ha erigit els socialistes en els únics capaços de "derrotar" l'extrema dreta a les urnes, i per això ha apel·lat a les esquerres perquè concentrin el vot en el PSOE i frenar així la "internacional ultradretana", en referència al PP, Vox i la candidatura d'Alvise Pérez.

Aquesta ha estat també una de les primeres aparicions públiques de Sánchez després de la segona carta a la ciutadania criticant que els jutges citin a la seva dona, Begoña Gómez, a cinc dies de les europees. El moviment ha portat cua i ha rebut crítiques tant del PP, molt contundent contra la família de Sánchez, com de les esquerres i l'independentisme, que recorden que més enllà de cartes, el president espanyol pot aprofitar les eines de la Moncloa per frenar el "lawfare".

Entre els seguidors socialistes, però, tot el contrari: suport inequívoc cap al secretari general del PSOE. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte -ha parlat únicament en castellà- i ha demanat, precisament, un fort aplaudiment per al president del govern espanyol i la seva dona. A la pantalla, s'ha projectat una fotografia de Sánchez i Gómez. Marín, que plega de l'alcaldia el pròxim 15 de juny, ha aprofitat la seva intervenció per fer un comiat i donar les gràcies al seu equip després de més de 15 anys comandant la ciutat, un feu socialista. 

Durant el seu discurs, el president espanyol ha fet pedagogia contra la ultradreta. Ha criticat al PP d'haver "radicalitzat" el seu discurs i de copiar-lo a Vox. "El que ens juguem a Europa no és quelcom aliè al debat polític nacional. La ultradreta vol imposar amb mentides i no amb vots la seva agenda reaccionària, això és el que ens juguem. La seva màquina de fang es basa en mentides, i la democràcia es guanya en vots. Així que a guanyar", ha llançat. També ha interpel·lat als indecisos, als joves, a les persones grans i a les dones. "Les dones heu de liderar la resistència a la ultradreta aquest 9-J", ha etzibat. Per últim, ha contestat al discurs de la dreta contra l'amnistia reivindicant que "Espanya no es trenca" perquè Salvador Illa va guanyar les eleccions catalanes.

Illa, que també ha enviat una "forta abraçada" a la dona de Sánchez de part de "tots els socialistes catalans", ha dedicat bona part del seu discurs -en català i castellà- a l'obra de Sánchez al capdavant del govern espanyol. En un moment del seu discurs s'ha autocorregit. Ha estat quan ha explicat que aquest matí ha visitat "Lérida". Tot seguit ha dit "Lleida". L'espanyolització del topònim de la ciutat ponentina per part d'Illa va ser àmpliament criticada en la campanya de les catalanes. Ja és la tercera vegada que ho fa. Més enllà de l'anècdota, ha agraït a Sánchez la defensa de la "convivència" a Catalunya.

Illa també ha fet una crida perquè els catalans, aquest 9-J, passin a l'"acció i la mobilització", i que omplin les urnes de "vots socialistes" per "federalitzar" Europa i frenar el "risc més important", la ultradreta. També ha carregat contra una dreta "acomplexada" davant del discurs de l'extrema dreta, que té "por a les línies vermelles". Així mateix, el socialista ha criticat al PP per situar aquestes eleccions com si fossin un "plebiscit" entre Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, i li ha recordat que va ser el PSC i no el PP qui va guanyar a Catalunya el 12-M, en les últimes eleccions que s'han celebrat en territori espanyol. "No hi ha vot que li faci més mal a la ultradreta que el vot socialista. Som els únics que podem parar-los els peus", ha reblat.  

Ucraïna i Gaza: crítiques a la doble vara de mesurar

L'acte arriba també en el mateix dia que Espanya ha aprofundit el xoc diplomàtic contra Israel i l'hagi portat al Tribunal Internacional de Justícia, una iniciativa que va fer per primer cop Sud-àfrica. Ha intervingut el cap de la diplomàcia europea Josep Borrell. Ha defensat "no abandonar Ucraïna", referint-se a continuar dotant el país d'armes per a la seva defensa front l'atac rus. "No volem la pau dels que s'han de rendir perquè no es poden defensar", ha insistit.

I en referència a Gaza, ha assegurat que "Espanya ha marcat una posició extraordinàriament valenta denunciant el què passava, reconeixent Palestina i anant al Tribunal de Justícia". En aquest punt, ha lamentat la doble "vara de mesurar" d'Europa, prioritzant les víctimes ucraïneses i oblidant les de Gaza. "Amb el govern d'Israel no es pot estar d'acord per raons morals", ha reblat. El cap de llista per Catalunya, Javi López, no ha intervingut en l'acte, però sí que ha fet acte de presència. S'estava preparant el debat de la nit a RTVE.