Podem trenca amb Sumar i passa al grup mixt del Congrés

La formació morada defensa la separació per "garantir capacitat d'acció política" després de denunciar "hostilitats" en el grup parlamentari liderat per Yolanda Díaz

Ione Belarra i Irene Montero, en una imatge d'arxiu
Ione Belarra i Irene Montero, en una imatge d'arxiu | Europa Press
05 de desembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:14h

Després de setmanes de crisi i tensions a l'esquerra espanyola, Podem ha escenificat el trencament amb Sumar i els seus cinc diputats passaran a formar part del grup mixt del Congrés dels Diputats. Així ho ha avançat Diario Red -mitjà fundat i dirigit per Pablo Iglesias-, que ha detallat que la direcció del partit vol garantir-se una "capacitat d'acció política" que creuen que no podrien exercir si es mantenien en el grup parlamentari liderat per Yolanda Díaz.

El desacord visible entre Díaz -promulgada inicialment per Iglesias- i les noves cares visibles de Podem després de la marxa de l'exvicepresident espanyol -Irene Montero i Ione Belarra- ha estat evident des de les intencions de la gallega de crear una coalició que agrupés totes les formacions a l'esquerra del PSOE. Primer va ser la poca presència de la formació morada en les llistes del 23-J, que van assumir a contracor per evitar que Podem quedés fora de l'arc parlamentari. El trencament complica encara més les maniobres de Sánchez per tirar endavant la legislatura, ja que ara també haurà de negociar amb Podem com un soci més.

Però la crisi s'ha escenificat de manera més evident en la configuració del govern espanyol després de la investidura de Pedro Sánchez en un ple, per altra banda, en què Sumar ja va deixar la formació morada sense intervenció. Podem va quedar-se fora del repartiment de ministeris i de la resta de càrrecs secundaris del nou executiu estatal. Tot i això, el partit va defensar públicament la seva voluntat de passar pàgina i intentar treballar acompanyat de Sumar en els pròxims quatre anys.

Ara bé, fonts de Podem asseguren al mitjà d'Iglesias que les "hostilitats" contra la formació han seguit en les primeres setmanes de la nova legislatura i justifiquen el trencament, decidit en una trobada urgent del secretariat nacional, per una "gota que ha fet vessar el got": la negativa de la coalició de Díaz a deixar intervenir Belarra durant la compareixença del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, sobre Palestina. Podem ha tingut un paper molt crític amb el discurs de Sánchez sobre el conflicte a Gaza i no poder-lo escenificar al Congrés ha estat el cop definitiu a la relació amb Sumar.

Ara, la nova vida parlamentària de Podem serà compartir grup mixt amb el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Coalició Canària (CC) i Unió del Poble Navarrès (UPN), que curiosament són els més perjudicats pel canvi en l'aritmètica. Els tres diputats de forces nacionalistes hauran de repartir-se ara subvencions, temps d'intervenció i presència en comissions amb els membres de Podem. Econòmicament, la formació morada hi surt guanyant: passa dels 19.429 euros en subvencions pactats amb Sumar a 27.697 euros al grup mixt.