Camprodon acollirà la xerrada «Les mines històriques a l’alta muntanya»

La ponència a càrrec de Francesc Roma indagarà en l'extracció de minerals al Parc Natural de les Capçaleres al llarg de la història

Entre Ribes i Núria es poden veure alguns exemples de l’activitat minera a la comarca.
Entre Ribes i Núria es poden veure alguns exemples de l’activitat minera a la comarca. | Parc Natural de les Capçaleres
Redacció
03 de febrer de 2025, 13:32

La xerrada "Les mines històriques a l'alta muntanya" tindrà lloc el pròxim 8 de febrer a Camprodon i aprofundirà en la història de la mineria a la comarca del Ripollès. En concret, se centrarà en l'extracció de materials, com el coure, des de l'època dels romans fins a l'actualitat. La ponència, que es farà a l'Oficina de turisme de la Vall de Camprodon a les 17.00 hores, és gratuïta i serà a càrrec de l’historiador i geògraf Francesc Roma.

En aquesta conferència, acompanyada de diapositives, s'hi farà un repàs de l'activitat minera al Parc Natural de les Capçaleres al llarg de la història, especialment entre Ribes i Núria, on es poden alguns exemples de l’activitat des de la prehistòria fins a inicis del segle XX. La vall de Ribes es caracteritza per tenir un extens patrimoni vinculat a la mineria que, al llarg dels segles, ha transformat el paisatge de la comarca. 

Aquesta activitat econòmica tan vinculada a la terra va desenvolupar al seu voltant una infraestructura per poder transportar els minerals, com la construcció d’una línia de ferrocarril que passava per la cova de Rialb. La mineria també ha marcat la vida de les persones que s'hi dedicaven i ha deixat un testimoni arquitectònic del desenvolupament tècnic i industrial del país. Algunes propostes de senderisme de la comarca com la "Ruta de les Mines" recorren les restes d'aquesta activitat, que es duia a terme en municipis com Queralbs, Pardines, Planoles, Toses o Ribes de Freser.

La conferència "Les mines històriques a l'alta muntanya" té per objectiu divulgar el llegat històric relacionat amb la mineria i s'ha organitzat des del Parc Natural de les Capçaleres amb la col·laboració de l'Ajuntament de Camprodon, Europarc i la Generalitat de Catalunya.