Camprodon (Ripollès) ha acollit aquest dilluns un càsting de figurants per a una pel·lícula que reproduirà latragèdia del Balandrau del 30 de desembre del 2000, quan van morir deu excursionistes. Dirigida per Fernando Trullols, és una coproducció de Lastor Media, Goroka i TV3 i es rodarà pròximament en localitzacions del Ripollès i altres punts de muntanya.
Busquen infants i adults per fer de figurants en les escenes que inclouran des de les famílies de les víctimes que van acudir al lloc fins al dispositiu de recerca. Per això, remarca Juli Costa, responsable del càsting, també busquen excursionistes i esquiadors perquè hi haurà escenes que s'hauran de fer en un entorn de neu. En aquest sentit, també faran falta figurants per fer de psicòlegs i bombers, entre d'altres personatges.
Entre els aspirants hi havia perfils molt diferents, però amb un mateix element en comú, la curiositat per veure com es roda una pel·lícula des de dins. Ester Costa, veïna de Llanars, explica que va saber del càsting a través d'un grup de whatsapp i que no va dubtar en apuntar-s'hi. "Pot ser xulo no? Per un costat és una pena -perquè parla d'una tragèdia- però també perquè també està bé donar a conèixer els riscos de la muntanya", explica. Qui també té s'ha apuntat i té el perfil d'excursionista és Dolors Bosch, actual presidenta del grup de Muntanya a la Vall de Camprodon. "Penso que tothom va intentar fer tot el que va poder per ajudar en aquella situació", explica. Bosch també creu que la pel·lícula pot ajudar a conscienciar sobre els riscos de la muntanya i de la importància de conèixer les previsions meteorològiques abans de fer cims.
La pel·lícula, els detalls de la qual no han transcendit, arriba després de la pel·lícula documental Balandrau, infern glaçat (2021) on, a través de testimonis i un dels supervivents dels fets, es reconstruïa la història dels excursionistes morts. Estava dirigida per Guille Cascante i coproduïda pels mateixos que ara impulsen la nova pel·lícula, TV3, Lastor Media i Goroka.
"Va ser un rescat dur"
Entre els inscrits també hi havia persones que ho van viure en primera persona, com en Manel Espinosa, ara bomber jubilat, que va participar en el rescat de les víctimes. "Em feia gràcia i curiositat", explica, per veure com reproduiran aquells fets. Com a testimoni directe també els ha facilitat la roba de bomber que duia en aquell moment per ajudar-los a fer una reproducció fidel. Quan se li pregunta per la tragèdia afirma que va ser "un rescat dur pel volum de neu acumulada". I recorda el canvi de temps sobtat que va acabar essent una trampa mortal pels deu excursionistes que hi van perdre la vida. "Vaig parlar amb gent que havien sortit aquell matí i que es van tirar enrere perquè van veure que la cosa s'estava ficant negre; la muntanya és perillosa".
En Jordi, de Sant Pau de Segúries, s'ha apuntat amb els seus fills, Arlet i Biel d'11 i 8 anys. La nena estava entusiasmada en participar-hi i es van decidir els tres. En Jordi, a més, quan hi va haver la tragèdia treballava al bar de l'estació de Vallter. "Ens van evacuar perquè s'havia girat mal temps i ja ens van dir que hi havia desapareguts, però no ens esperàvem una tragèdia tan gran", recorda. Creu que, per a la gent de la comarca, aquells fets els "van marcar bastant" i va contribuir a seguir tenint "molt de respecte" al torb, el vent fort de muntanya que va sorprendre les víctimes del Balandrau de fa 25 anys.
El càsting s'allargarà tot el dia i està previst que en facin un altre la setmana vinent a una localitat pendent de confirmar.