La línia d'atenció contra la violència masclista va registrar 17 trucades des del Ripollès el 2020

En el conjunt de Catalunya, el servei va atendre un total de 10.347 trucades

Imatge de la reunió de la Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència domèstica a les comarques gironines.
Imatge de la reunió de la Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència domèstica a les comarques gironines. | @govern.
Redacció
22 de gener de 2021, 09:42
El telèfon 900 900 120, línia d’atenció permanent contra la violència masclista, va atendre, en el conjunt de Catalunya, un total de 10.347 trucades per motiu de violència masclista, entre els mesos de gener i novembre de 2020. Un total de 697 d’aquestes trucades, el 6,74%, van ser realitzades des de les comarques gironines. El 40,60% d’aquestes dones tenen entre 31 i 40 anys i el 45,86% tenen fills menors d’edat que conviuen al nucli familiar.

Són les dades de balanç del 2020 que ha tingut damunt la taula aquest dimecres la la Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència domèstica a les comarques gironines, que s’ha reunit telemàticament per analitzar-les.

Si ho distribuïm per comarques; el 46,8% de les trucades es van dur a terme des del Gironès, el 19,5% des de la Selva, el 14,5% des de l’Alt Empordà, el 10,8% des del Baix Empordà, el 4,6% des de la Garrotxa, el 2,4% des del Ripollès (17 trucades) i l’1,4% des del Pla de l’Estany.

La gran majoria de trucades (92,97%), feien referència a violències en l’àmbit de la parella o exparella, seguides de la violència en l’àmbit sociocomunitari (3,87%), violència en l’àmbit familiar (3,01%) i violència en l’àmbit laboral (0,14%).

Pel que fa a les formes de violència, el 96,56% de les trucades presentaven violència psicològica. La violència física era present en el 38,16% dels casos, la violència sexual es presentava en el 4,16% de les ocasions i la violència econòmica era present en un 8,18% de les atencions.

El 53,17% de les trucades van ser derivades a altres serveis de la xarxa, principalment a serveis d’atenció a les dones (42,28%) i a serveis de seguretat i policials (28,73%).

La pandèmia ha tingut un fort impacte sobre la violència masclista, les dades han evidenciat un notable increment dels casos a tot Catalunya. Segons l’anàlisi de trucades al servei permanent d’atenció a dones en situació de violència masclista de l’Institut Català de les Dones, el nombre de trucades va incrementar en un 88% durant el confinament, i va seguir incrementant durant el període de desescalada.

A escala territorial, les trucades que es van efectuar des de la demarcació de Girona durant el període de confinament (de l’11 de març al 5 de maig) representen el 6% de totes les trucades que el servei va rebre, si ho comparem amb el mateix període del 2019, s’observa una lleugera tendència a l’alça.

El 2020 va haver-hi 10 feminicidis a Catalunya, 2 dels quals van tenir lloc a la demarcació de Girona. Durant la reunió, els membres que formen part de la Comissió els han condemnat.

La trobada també ha servit per fer balanç de les actuacions dels diferents grups de treball que integren la Comissió -el de violència masclista, el de persones grans, el de mutilació genital femenina i matrimonis forçats-.

Pel que fa al grup de treball de violències masclistes, les dades han evidenciat una incidència important de casos durant el període de confinament; les mesures de seguretat adoptades per reduir els contagis (l’aïllament social, el confinament, les restriccions de mobilitat, el toc de queda...) han comportat greus efectes en les dones que han patit o pateixen alguna situació de violència, així com en les seves filles i fills.

Sobre els matrimonis forçats, el fet de passar més temps a casa no ha comportat una pressió més gran de les famílies cap a les noies a casar-se sinó una rebaixa d’aquesta pressió i de la preocupació de les mares. A més a més, a l'estiu que és quan van de vacances als països d'origen i es poden formalitzar "compromisos", la majoria de famílies de les joves no han viatjat per les dificultats per viatjar i sobretot per por a la Covid-19. Respecte a la mutilació genital femenina, la reducció dels viatges també hi ha influït i ha comportat que la casuística hagi estat adormida. Caldrà estar alerta quan els viatges als països d’origen es vagin reprenent.

Pel que fa al grup de treball amb persones grans, la pandèmia ha invisibilitzat, encara més, els maltractaments envers aquest col·lectiu.

La Comissió Institucional ha reiterat, un cop més, la seva solidaritat envers totes les persones que pateixen o han patit qualsevol forma de violència, i ha mantingut el compromís polític i el suport institucional en la lluita contra les diverses manifestacions de conductes violentes contra persones que es troben en una situació de major vulnerabilitat a les comarques gironines, amb la voluntat de seguir avançant i millorant.