L’Hospital de Campdevànol ha recuperat la teràpia assistida amb animals de companyia pels pacients de la unitat de llarga estada, que són els que passen més temps ingressats al centre. Aquesta activitat s’havia dut a terme entre el 2017 i el 2019, però va quedar suspesa a partir de l’arribada de la Covid. Malgrat tot, aquest novembre s’han tornat a convocar sessions d’una hora setmanal en què participen grups d’una desena de persones.
L’activitat està dinamitzada per terapeutes especialitzats de l’empresa de salut i lleure Arrelats i s’adapta als diferents perfils que componen cada grup segons el grau cognitiu i de dependència. En aquestes sessions s’hi treballa la memòria a curt i llarg termini, la motricitat, la socialització, l'aïllament o soledat, la debilitat física i mental, la desorientació o la passivitat derivada de la desocupació.
Les dinàmiques adreçades a les persones dependents se centren a intentar reduir la inquietud motora i millorar el posicionament en la cadira de rodes. A més, també s’intenta que puguin millorar la connexió amb l'entorn i una major comunicació verbal o visual, perquè tinguin més confort, calma i seguretat.
Alguns estudis com els de Aubrey H. Fine (2005), Cusack (2003) o Lan Robinson (1995), han demostrat que la companyia dels gossos pot ajudar a reduir l'estrès, la pressió arterial alta o la sensació de soledat. Compartir estones amb aquests animals pot contribuir a socialitzar i millorar el seu estat d'ànim. L’experiència per les persones que hi participen contribueix a trencar la rutina i crea vincles entre els participants.
Aquesta activitat s’emmarca en l’objectiu de l’Hospital de Campdevànol de fomentar activitats que aporten un valor afegit a la cura i atenció dels pacients hospitalitzats. Aquesta mena d’experiències fan guanyar qualitat de vida a les persones que han d’estar-se durant llargs períodes hospitalitzats i els permet distreure’s de la seva situació personal.