L'Escola Comarcal de Música del Ripollès perd el 60% d'alumnes en tres cursos

El Consell congela les taxes i aposta per les classes en grup per intentar frenar la caiguda

Publicat el 23 de maig de 2013 a les 08:55
L'Escola Comarcal de Música es promociona al carrer per atraure nous alumnes. Foto: CCR

L'Escola Comarcal de Música del Ripollès està passant un moment molt delicat. En els darrers cursos el nombre d'alumnes no ha parat de baixar i s'ha passat dels 267 del 2009-2010 –el màxim de la curta història de la institució- als només 110 actuals. A més, s'ha passat de 17 a 10 professors i només continuen actives les seus de Ripoll i Sant Joan.

“L'Escola de Música està a l'UCI” va denunciar Enric Pérez, portaveu del PSC, al darrer ple del Consell Comarcal. Una afirmació que el mateix president, Miquel Rovira, va admetre tot i que va assegurar que en estar en aquesta situació “se la cuida i mima molt”. De fet, les xifres no són massa encoratjadores. Després de començar amb 159 alumnes el curs 2007-2008 es va arribar el 2009-2010 al màxim de 267, dels quals 68 eren adults i 162 menors de 18 anys.

Poc a poc, la tendència va anar caient (225 alumnes el 2010 i 195 el 2011) però la gran sotragada s'ha produït aquest curs que va començar amb 122 alumnes –30 adults i 69 menors- i només deu professors. Actualment, segons dades del Consell Comarcal, la xifra ha baixat fins als 110 –un 59% menys que fa tres cursos- repartits entre les seus de Ripoll i Sant Joan després de tancar progressivament les de Campdevànol, Camprodon i Planoles. Aquest curs, a més, ha estat el primer que Ensenyament no ha realitzat cap aportació després que el 2010-2011 s'afegís al projecte quan es va aconseguir la legalització.

Estratègies per aturar la caiguda

El Consell Comarcal va aprovar amb el suport de CiU i ERC i l'oposició del PSC les noves taxes del centre que suposen la seva congelació. A més, s'ha apostat per les classes de grup amb un preu reduït –35 euros mensuals- per aconseguir frenar la caiguda d'alumnes. Altres iniciatives realitzades les darreres setmanes són concerts al carrer per promocionar-se –el proper diumenge en faran un altre a la Lira-.

Els socialistes van lamentar que poc a poc els ajuntaments s'hagin desvinculat del projecte i que aquesta situació es produeixi en un moment que Ripoll ostenta la Capitalitat Cultural. “Potser també ens hem de preocupar de la cultura del dia a dia” va assegurar Pérez que va assenyalar que s'està tornant a la situació d'anys enrere quan l'ensenyament de la música es feia en “l'economia submergida”. També va denunciar que el professorat pateix una situació laboral precària “a causa de les retallades i els canvis laborals”.