L'Ajuntament de Sabadell es persona com a acusació en el «cas Mercuri»

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha signat un decret d'alcaldia en aquesta direcció | En donarà compte a la Junta de Portaveus aquest dilluns

Nació Sabadell
05 d'octubre de 2015, 11:02
Actualitzat: 06 d'octubre, 8:57h
Els Mossos d'Esquadra escorcollant l'Ajuntament de Sabadell
Els Mossos d'Esquadra escorcollant l'Ajuntament de Sabadell | Jordi Pujolar

Els Mossos d'Esquadra escorcollant l'Ajuntament de Sabadell. Foto: Jordi Pujolar


L'Ajuntament de Sabadell ha fet el pas i ha decidit personar-se com a acusació particular en el cas Mercuri. Així ho han assegurat a Nació Sabadell fonts municipals que han indicat que el passat dimecres, 30 de setembre, l'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez (ERC), va signar el decret d'alcaldia que estableix que el consistori comparegui com a part afectada en les diligències prèvies que es tramiten al Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell. Està previst que aquest dilluns el batlle doni compte d'aquesta qüestió a la Junta de Portaveus. 

La notícia arriba quan estan a punt de complir-se tres anys del dia en què els Mossos d'Esquadra van entrar a l'Ajuntament de Sabadell i va esclatar el cas de presumpta corrupció que va significar el comiat de l'exalcalde Manuel Bustos.

Segons han apuntat els responsables municipals, aquest moviment s'ha dut a terme d'acord amb una moció que es va aprovar en el ple municipal de desembre de 2014, i que va prosperar amb els suports de tots els membres del consistori a excepció dels regidors del PSC, que en aquell moment seguia al capdavant de l'executiu. La decisió s'ha pres en considerar que les accions que es deriven d'aquest cas "han pogut lesionar els interessos de la institució municipal i dels cabals públics, a més de repercutir de manera molt negativa en la imatge de la ciutat". 

En concret, el consistori es personarà en les peces 1, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 i 33, així com d’altres que s’acordi formar pel Jutjat en relació a fets que suposin un perjudici pels interessos municipals. El decret d'alcaldia designa els lletrats consistorials perquè assumeixin la defensa jurídica de l’Ajuntament, tot i que una vegada es tingui tota la informació es decidirà si es nomena un advocat extern, especialista en dret penal, per les successives fases del procediment.

Penes de presó i indemnitzacions

Aquesta personació suposa que l'Ajuntament podrà exercitar accions civils i penals, és a dir que podrà demanar proves, participar en els interrogatoris i demanar penes de presó i indemnitzacions. "És molt important perquè el consistori pot quantificar millor els danys i perjudicis que es deriven d'aquests fets i ser molt més efectiu", comenta Raül García Barroso, portaveu de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. 

García Barroso s'ha mostrat satisfet amb la notícia, ja que tot i que aquest col·lectiu exerceix d'acusació popular des de fa mes de dos anys, aquesta era una petició que s'havia reclamat en reiterades ocasions. "La sort és que les peces més importants encara es troben en fase d'instrucció, de forma que podrà participar de forma activa en el procediment", comenta.