Batalla contra les xinxes al barri dels Merinals de Sabadell

L'Agència Catalana de l'Habitatge ha iniciat mesures per atacar els insectes i abordar l'estat d'insalubritat a la zona

Una de les places dels Merinals
Una de les places dels Merinals | Ramon Vidal
Redacció
09 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:41h
L'Agència de l’Habitatge de Catalunya ha iniciat aquesta setmana les accions per resoldre els problemes de brutícia i deixadesa que pateixen els blocs de pisos de protecció oficial que queden al barri dels Merinals. La setmana passada, el govern municipal va reclamar a l’Agència que adoptés les mesures adients per resoldre aquesta situació, que estava afectant la salut pública. Es va constatar l'existència d'una plaga de xinxes al barri.

Prèviament a les mesures que ja han començat, l’Ajuntament va fer una inspecció d’urgència de la zona afectada, els resultats de la qual es van traslladar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya –responsable d’aquest conjunt d’habitatges– perquè hi actués més eficaçment.

El dilluns dia 7 s’ha començat a fer la neteja de l’espai públic que envolten els edificis afectats. Demà dijous es farà la inspecció de tots els habitatges per corroborar i determinar l'abast de la infestació de xinxes i aplicar les mesures necessàries de forma immediata. Posteriorment a aquestes mesures urgents, es continuarà amb d’altres de caire preventiu per assegurar el manteniment del bon estat de l’àrea.

A més del seguiment de les mesures que es duen a terme, el consistori manté un contacte permanent amb l’Associació de Veïns Arrahona-Merinals per valorar l’eficàcia de les accions adoptades. La setmana passada L’Ajuntament, juntament amb els veïns, va fer un requeriment a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè trobés una solució a la brutícia i deixadesa que viuen els blocs de pisos de protecció oficial que queden al barri dels Merinals, al Districte 5 de Sabadell. Concretament es demanava:

- Tancar les obertures dels habitatges buits i tapiats que generen focus de brutícia i
infecció.

- Tapar els forats existents –tant als edificis com a l'espai públic–, que són objecte de proliferació de nius de rates.

- Emetre un certificat de control de plagues dels habitatges buits.

- Netejar l'espai públic amb caràcter urgent, tal com s’han compromès a fer.

Els blocs afectats, que són competència de la Generalitat, formen part d’unes promocions d’habitatges de protecció oficial que va construir l’Instituto de la Vivienda als anys 1960. Posteriorment, el 1994 es va constatar que patien una patologia constructiva –aluminosi– i l’Incasol va aprovar un programa per enderrocar els habitatges i construir-ne de nous en sol lliure.

A la tardor del 2016 l’Incasol va comunicar que la construcció dels habitatges nous on s’han de reallotjar les famílies afectades no estarà acabada fins un any i mig després del que s’havia previst inicialment.