El Parc Taulí alerta que molts depressius no reben tractament perquè desconeixen els símptomes

Els professionals destaquen la necessitat de divulgar els seus efectes perquè els malalts la identifiquin a temps

Publicat el 16 de gener de 2024 a les 16:00
El Parc Taulí ha llençat un senyal d'alarma després de constatar que malgrat que s’estima que un 5% de la població mundial conviu amb la depressió, molts dels que la pateixen no associen els seus símptomes amb una malaltia. Una realitat que provoca que molts dels pacients rebin tard el tractament necessari.

Així doncs, els professionals del complex hospitalari de Sabadell que atén més de 2.400 persones a l'any amb algun tipus de depressió, es recorda que aquesta malaltia cerebral provoca una elevada discapacitat i que per això és important identificar-la i tractar-la. “Cal conèixer bé la malaltia perquè tot i que pot arribar a ser greu, amb tractament es pot ajudar a les persones que la pateixen a recuperar-se”, ha reivindicat el director de Salut Mental del Taulí, Diego Palau.

En aquesta línia, cal recordar que els principals símptomes de la depressió són la tristesa perllongada i l’anhedonia -incapacitat d’experimentar plaer-; dues pistes essencials per detectar-la i sol·licitar ajuda urgentment. Tanmateix, cal recordar que malgrat els antidepressius són el principal tractament per a la depressió moderada-greu, hi ha persones que necessiten tractaments més especialitzats.
 

El Taulí, un hospital pioner

El Parc Taulí té una Unitat Específica de Tractament de Depressió Resistent, amb diverses modalitats de tractament. El mes de febrer de l’any passat, es va iniciar una teràpia innovadora i revolucionària, l’esketamina, que ha demostrat una gran eficàcia en depressió resistent i que pot produir millores en hores o dies.

Els pacients candidats han d'anar, inicialment, dos cops a la setmana durant un mes a l’hospital per rebre el tractament inhalat. La teràpia es fa en una sala totalment adaptada, on els estímuls sensorials són mínims, sense soroll i amb llum minimitzada. Una vegada s’assoleix la remissió dels símptomes de la depressió es passa a una pauta de seguiment amb intervals setmanals o quinzenals.

La durada és d’una hora i mitja i durant aquest temps la infermera encarregada d’administrar el fàrmac els controla la tensió arterial i els tranquil·litza i guia en cas que hagin patit una alteració de la percepció.

Des de la posada en marxa d’aquest programa, el Parc Taulí ha atès 24 pacients, administrant més de 400 inhalacions. El grau d’efectivitat i de satisfacció entre els pacients resulta molt elevat. Els professionals del Parc Taulí tenen previst fer formacions per a professionals d’altres centres sanitaris i difondre aquesta teràpia.