El Servei de Cirurgia Toràcica del Parc Taulí, que gestiona l’Hospital de Sabadell, ha perfeccionat les tècniques per les cirurgies al tòrax amb la incorporació del robot Da Vinci per patologies de la glàndula tímica. Els tres principals indicis per l’extirpació d’aquesta glàndula són els tumors, els timomes, i l'alteració de la comunicació entre els nervis i els músculs.
Amb aquest nou mètode es fa un abordatge robotitzat amb una o dues petites incisions subcostals per introduir tres braços robòtics i arribar a l’àrea toràcica a través de l’abdomen, sense haver d’entrar pel tòrax directament. El sistema, que ha estat perfeccionat pel doctor David Sánchez Lorente, aporta al cirurgià una visió completa del tòrax, igual o millor que en la cirurgia oberta com l’esternotomia.
Les tècniques menys invasives que es fan servir més, la videotoracoscòpia i la robòtica toràcica convencional, només aborden un dels dos costats del tòrax, i això provoca que el marge de maniobra inferior que en una cirurgia oberta. “Amb el nostre perfeccionament, podem tenir la mateixa visió i radicalitat que quan fem una cirurgia oberta. Ens permet abordar tumors més grans i facilitar aquesta cirurgia complexa”, ha explicat Sánchez Lorente.
Menys dolor postoperatori
El nou abordatge també garanteix que el pacient tingui menys dolor postoperatori. Com que no es danyen els nervis que passen entre les costelles, el pacient pot marxar a casa després d'entre 24 i 48 hores de l’operació. D'altra banda, aquest mètode ha permès reduir les cicatrius i que siguin fora del tòrax.
El Servei de Cirurgia Toràcica del Parc Taulí va posar en funcionament aquesta nova tècnica el passat mes de juny i des de llavors se n’han fet sis casos, amb uns resultats excel·lents. Els pacients també han valorat molt positivament l'experiència postoperatòria d’aquesta nova tècnica.
La Diana, una jove de 19 anys diagnosticada amb miastènia, va ser operada el mes d'octubre i al cap de 10 dies ja podia fer la mateixa vida que abans de l’operació. El doctor Sánchez Lorente es mostra satisfet amb el descobriment i va presentar els resultats el passat mes de novembre al VI Meeting Internacional de Cirurgia Toràcica a Barcelona, uns dels congressos més importants en l'àmbit mundial de cirurgia toràcica.